Gradska galerija: "Antun Motika i istarski grafičari"

U Gradskoj galeriji otvorena izložba "Antun Motika i istarski grafičari III"
U Gradskoj galeriji otvorena izložba "Antun Motika i istarski grafičari III"

U Gradskoj galeriji Pula otvorena je izložba "Antun Motika i istarski grafičari III", a riječ je o 11. izboru iz donacije. Tom su prigodom, uz Motikine radove predstavljeni i radovi Hede Gartner, Predraga Spasojevića, Mladena Milotića i Vinka Šaine.

- Drago mi je da danas uz treće izdanje ciklusa izložbi "Antun Motika i istarski crtači i grafičari" predstavljamo četvero istarskih umjetnika koji su svojim grafičkim i uopće likovnim radom obilježili cijeli period od '70-ih do danas.

Ako malo bolje pogledamo, iako to nije bila intencija ove izložbe, lako ćemo kod svakog od navedenih autora naći poveznice s likovnim opusom Antuna Motike; animalije, pejsaži, fotokolaži i eksperimenti iz ranije prikazanih ciklusa donacije Motika u Gradskoj galeriji", rekao je Eros Čakić.

On je govorio i o tome kako Kandlerova ulica postaje umjetnička ulica, a na to se nadovezao i pulski gradonačelnik Boris Miletić koji je otvorio izložbu.

- Uz Gradsku galeriju, galeriju Makina, prostor Udruženja likovnih i književnih stvaratelja, te nove ateljee koji će tu ubrzo početi s radom, Kandlerovoj se ulici vraća onaj umjetnički štih koji zaslužuje, a kada bude uređena i riva, to će imati posve novo ruho, kazao je Miletić.

- Predrag Spasojević, veli Čakić, izvanredan dizajner i grafičar koji nas je nažalost napustio 2010. godine, ovdje je prisutan radovima u kojima se poigrava kolorističkim linijama i plohama stvarajući imaginarne likove koji nose duhovita imena. Vinko Šaina je predstavljen crtežima u tušu iz sredine '70.-ih, dok Mladen Milotić, slikar-crtač-grafičar svojim radovima ističe dinamičan novi senzibilitet. Heda Gartner kao izvanredna grafičarka oblikuje likove iz ljudskog i animalnog svijeta u nadrealističkoj maniri, a kroz vrijeme se od tradicionalne grafike sve više pretvara u vješte eksperimente gdje suvereno manipulira kako manualnim, tako i digitalnim likovnim jezikom, kazao je Čakić.

Postav će se moći razgledati do svibnja iduće godine, a vjernim je posjetiteljima Motikinih izložbi poklonjen je kalendar "Motika 2013". (V. BEGIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter