Gradska blagajna se malo bolje popunila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon duge tri godine porasli su prihodi od poreza u pulskoj gradskoj blagajni, rekao je gradski procelnik za financije i opcu upravu Danijel Feric na aktualnom satu Gradskog vijeca u utorak odgovarajuci na pitanje vijecnice Ornele Grujic-Cukon (SDP) o punjenju gradskog proracuna u prvih šest mjeseci ove godine.

- U odnosu na isto razdoblje prošle godine porasli su za cak 4,5 milijuna kuna i iznose 65 milijuna kuna. Razlog tome je jaca financijska disciplina, odnosno, oštriji stav države prema dužnicima. Doduše za 1,2 milijun kuna manji je prihod od imovine, ponajviše zbog smanjene potražnje za zakupima gradskih prostora, dok je prihod od raznih administrativnih pristojbi 5,5 milijuna kuna, što je za 16 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dodaje on.

Istaknuo je nadalje da je ostvarenje planiranih prihoda 41 posto, a dobra je vijest da su rashodi 120 milijuna kuna, pa je trenutno u proracunu višak od 13,4 milijuna kuna. No, kako je Grad 2010. godinu zakljucio s minusom koji je prošle godine dijelom smanjen, ovogodišnji višak poslužit ce za potpuno anuliranje minusa.

Vijecnicu Lovorku Tomicic (HDZ) zanimalo je da li gradonacelnik Boris Miletic i dalje namjerava buduci gradski bazen izgraditi na Valkanama, a ukazala je i na problem Pule koja je prva u državi po broju ovisnika, pitajuci se da li se planiraju dodatni konkretni programi koji bi to stanje promijenili.

- O bazenu ce, kada dode vrijeme, odlucivati Vijece jer ono usvaja planove. Neosporno je da Pula ima veliki problem s ovisnošcu, no, treba se pitati i da li je bolje dobro raditi statistiku pa biti na vrhu neslavne liste ili kao neki ovaj problem gurati pod tepih. Grad kroz mnoge pripremljene i provedene programe u proracunu financira niz mjera za suzbijanje i prevenciju, te pomoc onima koji su ušli u pošast droge, odgovorio je gradonacelnik.

Viktora Lazarica zanimalo je kako napreduje izgradnja obalnog kolektora duž rive, na što je od Igora Starog, direktora Herculanee dobio odgovor da su radovi intenzivirani, uvedena je druga smjena, a lako se aktivira i treca smjena. Dinamika je, kaže direktor, trenutno ispred planirane za što je zaslužna i suradnja s arheolozima.

HDZ-ovog vijecnika Janka Žužica zanimalo je, pak, zašto Grad ne obilježava 92. godišnjicu sramotnog fašistickog cina spaljivanja Narodnog doma, te ga je zanimalo što ce se uciniti da se ublaži prometni kolaps tijekom turisticke sezone.

- Kljucni prometni problem je izgradnja kružnog toka na ulazu u grad u Šijani i nastavak proširenja obilaznice. Kada se to realizira smanjit ce se i gužve, odgovorio mu je Damir Prhat, procelnik za komunalni sustav i imovinu, dok je gradonacelnik Miletic istaknuo da ce obilježavanje spaljivanja Narodnog doma gradska uprava razmotriti za sljedecu godinu i da to treba dostojno obilježiti, a ne kao do sada kada su to organizirale desnicarske stranke.

Na kraju je vijecnika Marjana Mužinica (SDP) zanimao napredak izgradnje djecjeg vrtica Zvijezdice u Šijani, na što mu je Mariza Kovacevic, ravnateljica Javne ustanove Djecjih vrtica, odgovorila da vjeruje kako ce na jesen vrtic otvoriti vrata i primiti pulsku djecu. (G. ROJNIC)




Dušica Radojcic udaljena sa sjednice

Predsjednica Zelene Istre Dušica Radojcic izbacena je sa sjednice Gradskog vijeca u utorak. Radojcic je iz vijecnice izveo zaštitar jer se, prema tumacenju predsjednika Gradskog vijeca Denisa Martincica, suprotno poslovniku pokušala obratiti okupljenim vijecnicima u vezi s lokacijom procistaca na Valkanama. (N. S.)


Podijeli: Facebook Twiter