Gradovi puni turista, trgovine zatvorene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prošlost se i ove godine ponavlja kada je u pitanju turizam za božicnih i novogodišnjih blagdana u Istri. Iako Poluotok posjeti velik broj domacih i stranih turista oni, osim u hotelima, nemaju gdje trošiti.

I dok su prije i za sam docek Nove godine ulice istarskih turistickih središta bile manje-više živahne, turisti koji su htjeli popiti kavu ili nešto kupiti na sam dan Nove godine u centru grada ostali su poprilicno neugodno iznenadeni jer je, primjerice, Pula bila pusta. A slicno je bilo i u drugim istarskim gradovima.

A turista je ove godine, barem prema najavama, bilo više nego godinu prije. Šest najvecih hotelijera u Istri trebalo bi od 23. prosinca do 9. sijecnja primiti 12.761 gosta, odnosno bilježiti 45.343 nocenja.

Domaci kažu da je uobicajeno da se na sam dan Nove godine ništa ne dogada i da je sve zatvoreno. Radila je, doduše, tržnica, kava se mogla popiti na Forumu i to je to. I direktorica pulske Turisticke zajednice Sanja Cinkopan Korotaj kaže da zbog toga TZ gostima koji borave po hotelima upravo u tim hotelima organizira program.

Bilo je dogadanja?


- U gradu je bilo programa i dogadanja. Doduše, radilo je manje trgovina jer se dio njih zatvorio nakon sezone, medutim, gosti u gradu, kojih ove godine nije bilo puno, jer nije radila Histria, imali su gdje kupiti suvenire i sve ostalo što im je trebalo, kaže direktorica pulskog TZ-a.

U Rovinju se pak zbog iznimno suncanog i toplog vremena na terasama tražilo mjesto više, medutim, osim kafica i nekolicine otvorenih restorana, gosti koji su u Rovinj došli ispratiti staru i docekati Novu godinu i nisu imali previše mogucnosti bolje upoznati grad. Kulturne perjanice grada - Zavicajni muzej i Kuca o batani - imale su kljuc u bravi, a slicno je bilo i s vecinom galerija. Tracak nade donio je Rovinj Music Festival, koji doduše i nije namijenjen hotelskim gostima.

Na lošu ponudu sadržaja za blagdane posebno se žale turisticki vodici jer zapravo turistima pokazuju prazan grad i nemaju ih kamo odvesti na kavu. Rosana Matejcic iz pulskog Društva turistickih vodica takoder se ne cudi tome da je u Puli, ali i drugim istarskim gradovima, bilo gotovo sve zatvoreno za Novu godinu jer je, kaže, to slucaj za svaki blagdan, što zapravo ne daje dobar dojam o destinaciji gostima.

- Znam da Pula za praznik zna biti pusta, ali što je konkretno bilo ove godine, ne znam jer sam prvi dan Nove godine imala grupu turista koje sam vodila u Hum i Roc gdje sam bila ugodno iznenadena jer su tamo suvenirnice bile otvorene pa sam im mogla objasniti što od proizvoda u Istri imamo i nudimo.

Mogu reci samo da je Pula na Silvestrovo bila krcata ljudima i da je ugodaj bio lijep. Šteta da tako nije za blagdan. Smatram da bi ugostitelji trebali biti malo elasticniji u prilagodbi dolascima gostiju, smatra Matejcic.

U Rovinju se pak jedna vodickinja pohvalila i da je dobila iznimno visoku mancu, a koja je, kako je naknadno saznala, bila rezultat cinjenice što su gosti bili na odlasku i nisu imali gdje potrošiti 250 kuna?!

Porec svoje goste koji su ga pretežno u grupnim aranžmanima pohodili za Božic i Novu godinu ipak nije docekao sasvim zatvorenih vrata. Kako doznajemo od vodica ponuda je bila bolja nego ranijih godina. Iako je vecina turista boravak iskoristila i za grupni posjet Opatiji, Rovinju ili Puli, prvi dan Nove godine uglavnom je bio rezerviran za obilazak Poreca.

Bolje u selo nego u grad


- Manja su se naselja ovom zgodom pokazala zahvalnijim odredištima po pitanju pratece ponude u odnosu na, recimo, Porec koji je razocarao mrtvilom, ocjenjuje pak turisticki vodic Mario Vidakovic iz Rapca. Nijemce i Talijane, koji su boravili u dva hotela ovdašnje tvrtke Maslinica, rado je poveo u Gracišce, na uprizorenje živih jaslica, te u, kako veli, glede izvanpansionskog sadržaja vrlo zanimljiv Lovran.

- I u Labinu se sve svodi na dvije, tri butegice, no to je još OK prema vecim gradovima od kojih biste ocekivali iskorak, dodaje Vidakovic. S gostima je, izmedu ostalog, obišao labinski Narodni muzej, cije je vodstvo, istice, uvijek spremno otvoriti vrata i kada ustanova službeno ne radi, te ovdašnju i rabacku crkvu.

- Šteta što nitko od turista nije znao za novogodišnje kupanje u Rapcu. To je prava atrakcija i valjalo bi je primjerenije oglasiti, zakljucio je. Inace, iz hotelske kuce Maslinica, koja je proteklih dana ugostila 900 turista, rekli su nam da je u Rapcu radilo nekoliko restorana i kafica na rivi.

U županijskom TZ-u svjesni su tog problema, ali smatraju da bi ga trebale rješavati same destinacije tako da se svi skupa - od TZ-a do hotela, trgovaca, vlasnika restorana, kafica, trgovina i suvenirnica dogovore što žele napraviti za blagdane i zaraditi cim više od turista.

- U najboljim destinacijama zasigurno postoji bolji konsenzus izmedu privatnog i javnog sektora, što generalno u Istri postoji, ali bi se trebao odraditi i za set blagdana od Božica do Tri kralja, da gosti ne ostanu prikraceni za dio iskustva, smatra direktor tog TZ-a Denis Ivoševic koji je još prije blagdana pozvao sve ugostitelje, vlasnike trgovina i suvenirnica da otvore objekte.

Istice da se, primjerice, poznate destinacije na Azurnoj obali ili u Toscani dogovaraju koliko mora biti otvoreno za blagdane hotela, restorana, izložbi ili nekih drugih atrakcija. Stoga vjeruje da ce istarske destinacije pristupiti slicnom modelu. (B. BAN, I. RADIC i N. ORLOVIC RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter