Gradovi provjeravaju je li im Hitler pocasni gradanin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više gradova u Austriji ovoga je tjedna provjeravalo svoje arhive da vide je li Adolf Adolf Hitler još uvijek njihov pocasni gradanin, javio je BBC. Provjere su uslijedile nakon objave grada Amstettena da je nakon više od 60 godina ukinuo Hitlerovo pocasno zvanje.

Hitler je 1938. posjetio Amstetten, smješten zapadno od Beca, a pocasnim je gradaninom proglašen godinu kasnije. Stranka zelenih predložila je da se njegovo ime briše s popisa, a gradsko vijece je odluku donijelo s premocnom vecinom.

No, dva clana ekstreno desne Slobodarske stranke bila su suzdržana, tvrdeci da je potez nepotreban, jer je pocasno zvanje ugašeno s Hitlerovom smrcu 1945. Potez Amstettena uznemirio je Austriju, nagnavši povjesnicare i politicare da provjeravaju svoje arhive. Gradonacelnik Klagenfurta, Christian Scheider, nije cekao raspravu o tom pitanju, vec je iskoristio svoje izvanredne ovlasti da službeno skine Hitlerovo ime s popisa pocasnih gradana.

Povjesnicari u Klagenfurtu pronašli su novine iz nacistickog razdoblja koje opisuju svecanost na kojoj je Hitler 1938. postao pocasni gradanin. Više drugih austrijskih gradova sudjeluje u polemici oko toga jesu li pocasne titule za Hitlera i druge nacisticke glavešine ugašene ili nisu.

Amstetten je 2008. ušao u svjetske crne kronike kada je otkriveno da je njegov stanovnik Josef Fritzl držao kci zatocenu u podrumu kuce i s njom imao sedmoro djece.


Podijeli: Facebook Twiter