Gradovi pomažu u kupnji udžbenika, Umag najizdašniji

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Cijene kompleta udžbenika kreću se od 500-tinjak pa sve do 2.200 kuna, ovisno o razredu, pa ne čudi da su mnogima preskupi, a nekima i nedostižni. Sve veći broj gradova u Istri odlučio je u socijalne programe uvrstiti i novac za školski pribor. Najizdašniji je Umag koji već četvrtu godinu svim učenicima osigurava besplatne udžbenike iz obaveznih predmeta, i jedini u Istri to čini.

U proračunu Poreča ni ove godinu nemaju planirana sredstava za kupnju školskih udžbenika tako da je ovaj grad jedini u Istri koji neće kupiti ni jedan komplet udžbenika. Začudo, upravo je Poreč prije nekoliko godina bio jedan od prvih gradova u državi, prije ministra Dragana Primorca, koji je uveo besplatne knjige za sve osnovnoškolce.

S druge strane, u Novigradu treću godinu zaredom svim učenicima osnovnih škola osiguravaju nabavku neradnih školskih udžbenika, odnosno onih u kojima se ne piše i mogu se ponovno koristiti. Za učenike prvog razreda osiguran je komplet knjiga u cijelosti.

Za razliku od prošle godine, kad nisu kupovali školske knjige za socijalno ugrožene, u Labinu je novom odlukom ove godine izdvojeno 40.000 kuna. U Vodnjanu vele da će sredstva za kupnju školskih udžbenika dodijeliti socijalno ugroženim obiteljima koje upute svoj zahtjev Gradu. Jednako kao i lani u Bujama će sa svega 5.000 kuna pomoći obiteljima koji udovoljavaju kriterijima, a roditelji imaju pravo na 50 posto od ukupno utrošenih sredstava.

Učenici iz Pazina koji udovoljavaju nekoj od socijalnih kategorija imaju pravo na pomoć za podmirenje polovice troškova za nabavku obveznih školskih udžbenika. Obitelji koje ulaze u utvrđeni cenzus u Rovinju imaju pravo na jednokratne novčane pomoći od 500 kuna za učenike nižih razreda osnovne škole te 800 kuna za više razrede.

Iako ima najveći broj učenika u cijeloj Istri, Grad Pula nije povećao iznos za kupnju školskih udžbenika pa će, kao i lani, socijalno ugroženim obiteljima pomoći s 30.000 kuna, kap u moru kada se gleda ukupan broj učenika u Puli, oko 8.000.

Buzetske su vlasti ove godine za kupnju udžbenika namijenile 55.000 kuna, manje nego lani, ali i dalje više od Pule, s čijim se proračunom teško može mjeriti. Pravo na sufinanciranje ostvarilo je 59 učenika osnovne škole. (Maša JERIN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter