Gradovi gube milijune zbog državne administracije

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ/arhiva)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ/arhiva)

"Mnoge investicije u Hrvatskoj odgađaju se ili propadaju zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa između države i jedinica lokalne samouprave, za što su često odgovorna upravo državna tijela. Nedopustivo je da Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) treba godinu dana da riješi jedan imovinskopravni slučaj, iako se u Zaprešiću, primjerice, oni rješavaju najviše mjesec dana", poručili su predstavnici Udruge gradova na jučerašnjem izvanrednom sastanku, zatraživši bolju i bržu suradnju državnih tijela s gradovima i općinama kako bi olakšali gospodarska ulaganja.

- Gradovi i općine očekuju investicije od nekoliko milijardi kuna, uključujući i novac iz europskih fondova, upozorio je Željko Turk, predsjednik udruge. Državna administracija, kaže, često otežava investicije u gradovima, ali za to što stvari kasne na kraju su pred javnošću odgovorni isključivo gradonačelnici, požalio se Turk. Iznio je slučaj grada koji je izgubio 100 tisuća eura za projektiranje igrališta za golf, jer državna tijela nisu pravodobno dala prethodnu suglasnost. Najavio je prijedloge zakonskih izmjena radi bržeg rješavanja imovinskopravnih pitanja.

Vladimir Benac, pročelnik riječke gradske uprave, zatražio je od nadležnih državnih tijela što brže rješavanje pitanja gradskih stanova i poslovnih prostora na koje je vlasništvo naknadno uknjižila država, jer sada ljudi u njima dobivaju dvostruke račune za najamnine i zakupnine, i od grada i od države.

- Od DUUDI-ja smo očekivali puno više – ne samo da zaprima naše predmete, nego da predlaže kako ubrzati rješavanje imovinskopravnih pitanja, poručio je Benac.

Zamjenik predstojnika DUUDI-ja Alen Čičak zamjerio je gradovima što traže veće ovlasti nad imovinom, ali nisu spremni od države preuzeti i velike troškove obeštećenja, kao i druge materijalne obveze. Tvrdi da je predstojnik DUUDI-ja prije godinu dana predstavnicima gradova dao adresu elektronske pošte na koju se mogu javiti kako bi lakše rješavali imovinskopravne probleme, a dobio je samo pet pisama. (B. PODGORNIK)


Podijeli: Facebook Twiter