Gradovi duguju novac za Hitnu

(Milivoj MIJOŠEK)
(Milivoj MIJOŠEK)

Pojedini gradovi i općine duguju županijskom Zavodu za hitnu medicinu ukupno 663 tisuće kuna na ime nadstandarda za osiguranje dodatnih kadrova u sustavu Hitne medicinske pomoći za 2012. godinu! Najveći dužnik je Pula s 204 tisuće kuna te Poreč i Vodnjan sa 66 tisuća kuna, kazuju podaci Istarske županije. Za prošlu i ovu godinu planiran je isti iznos za financiranje Hitne pomoći - 300 tisuća kuna od Županije, te 2,42 milijuna kuna od jedinica lokalne samouprave po godini.

Nadstandard je uveden prošle godine nakon reforme Hitne medicinske pomoći kojom je smanjen standard raspoloživih timova.

- Do kraja prošle godine Županija je u cijelosti isplatila svoju obvezu od 300 tisuća kuna, dok su općine i gradovi uplatili 1,64 milijuna, što je 68 posto od planiranog iznosa. U siječnju je uplaćeno još 95 tisuća kuna, rekao nam je načelnik Županijske uprave Valerio Drandić.

Odgovor na pitanje zašto je Pula od dogovorenih 405 tisuća kuna uplatila tek 204 tisuće, dao je gradonačelnik Boris Miletić:

- U proteklih desetak godina uplatili smo gotovo tri milijuna kuna iz gradskog proračuna. No za nas je neprihvatljivo da pojedine jedinice lokalne samouprave, posebice one turističke i financijski dobrostojeće, nisu poštivale potrebu sufinanciranja hitne pomoći. Dok je Pula godišnje izdvajala i po 400.000 kuna za ovu namjenu, neki nisu izdvajali niti jednu. Stoga smo i inzistirali na potpisivanju sporazuma iz kojega bi se vidjela prava, ali i obveze svih, kaže gradonačelnik. Pula će, zaključuje Miletić, ispoštovati ugovorne obveze.

Poreč pak duguje četvrtinu od ukupne obaveze, odnosno 66 tisuća kuna, a za što dogradonačelnica Nataša Basanić Čuš nudi razumno objašnjenje.

- Poreč je plaćao svoje obveze do trenutka kada su nam u listopadu ukinuta noćna dežurstva. Apelirali smo da se dežurstva vrate i da se ugovor ne može jednostrano kršiti ukidanjem dijela nadstandarda na ugovoreni način. Jednoglasnom odlukom Gradskog vijeća nije plaćena rata za zadnje tromjesečje, jer tada nismo ni imali nadstandard, veli dogradonačelnica Nataša Basanić Čuš. Kao razlog za neplaćanje navodi da ih nitko nije obavijestio da je Zavod za hitnu medicinu koncem prošle godine oformio mobilni tim u Okretima u Kanfanaru, koji je trebao služiti za Poreč, Rovinj i Pazin te da su tada povučene sestre zbog čega je porečka Hitna tri mjeseca imala zatvorena vrata noću.

Vodnjan je dužan 66 tisuća kuna, a za 2012. nije uplatio ni lipe. Iz tamošnje gradske uprave dobili smo odgovor da lani nisu imali dovoljno prihoda za uplatu pa će iznos biti isplaćen u ovoj godini. Sve financijske obveze Umag je u cijelosti ispunio. (T. KOCIJANČIĆ, P. LUKEŽ i S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter