Gradovi budućnosti: Nagrade Umagu i Labinu

Vili Bassanese
Vili Bassanese

U zagrebačkoj dvorani Vatroslav Lisinski održana je  konferencija Pametni gradovi-gradovi budućnosti 2016., koja promovira izvrsnost i inovativnost rješenja implementiranih u hrvatskim gradovima. Grad Umag je osvojio nagradu u kategoriji ''Pametniji okoliš'' s desetogodišnjim mega projektom ''Umag: Smart city-Green city 2010.-2020.''.

- Nedvojbeno je kako u 21. stoljeću, kada se gotovo svakodnevno suočavamo s ozbiljnim ekološkim problemima, gradovi svoj strateški razvoj moraju prvenstveno temeljiti na potrebama svojih građana u smislu pružanja najboljih životnih uvjeta u zdravom i održivom okruženju. Tako je i Grad Umag 2010. godine pokrenuo veliki projekt ''Umag: Smart city-Green city 2010.-2020.'', težak 50 milijuna eura, kako bi se u vrlo kratkom vremenu pozicionirao na vrh ljestvice gradova koji koriste najnaprednije tehnologije i koji svakodnevno skrbe o okolišu i zdravlju svih svojih sugrađana, istaknuo je gradonačelnik Bassanese, koji je preuzeo nagradu na svečanoj dodjeli.

Odlaganje otpada

Dodao je da strateški projekt uključuje plinofikaciju grada u okviru održivog gospodarskog razvoja i očuvanja zdravlja sugrađana, kao i okruženja u kojem se živi, odgovorno gospodarenje otpadom, odnosno ekološko gospodarenje resursima, te zaštitu otpadnih voda na 3. razini. Cilj projekta je postepeno uvođenje održive i ekološke komunalne infrastrukture, smanjenje ispušnih plinova,  korištenje obnovljivih izvora energije, sanacija starih odlagališta otpada i izgradnja suvremene sortirnice, te ekološko osvješćivanje samih građana, od vrtića na dalje,  kroz projekte, radionice i predavanja, istaknuo je Bassanese.

Grad Labin nagrađen je u kategoriji „Pametnija energetika“ za projekt „Provođenje energetske obnove u zgradarstvu“ .

Labinski gradonačelnik Tulio Demetlika nije krio zadovoljstvo novim priznanjem.

-I ovo priznanje dokaz je politike koju smo si davno zacrtali, a u tom pravcu išli su i sporazumi koje smo potpisali. Grad Labin jedan je od predvodnika održivog razvoja gradova u Istarskoj županiji te se aktivno uključio u provedbu energetski održive politike iz područja zgradarstva, javne rasvjete i prometa na svom teritoriju, rekao je Demetlika.

Manji troškovi

Pojašnjava kako su zgrade među najvećim potrošača energije te se upravo na toj problematici najviše radilo. "Ulaganjem u energetsku učinkovitost zgrada, a posebice kroz projekt obnove fasada, znatno se podiže kvaliteta života naših sugrađana, ali i utječe na očuvanje okoliša", veli Demetlika.

Prema projektu „Primjeri dobre prakse i energetske učinkovitosti“, gradska tvrtka Labin stan, uvrštena je kao najbolji primjer u državi, za uspješnu obnovu i sufinanciranje zgrada od strane Fonda zašite okoliša i energetske učinkovitosti. Projekte energetske učinkovitosti prepoznali su građani i struka, kao projekte koji imaju trostruku korist. Prvo je smanjenje pritiska na okoliš, smanjenje troškova stanovanja te ukupno poslovanje i stvaranje novih radnih mjesta. (I. AHMIČEVIĆ, Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter