Gradonačelnik Umaga krši zakon u korist Istraturista?

Danilo Latin i Veljko Ivančić (T. KOCIJANČIĆ)
Danilo Latin i Veljko Ivančić (T. KOCIJANČIĆ)

- Zbog neodgovornog i neprofesionalnog ponašanja pojedinih gradskih službi Gradu Umagu prijeti gubitak prava upisa vlasništva nad 215 tisuća četvornih metara turističkog zemljišta, što je moguća šteta od 200 milijuna kuna. Vrijednost je to nekretnina koje bi trebale pripasti Gradu, koji pak ne štiti svoju imovinu kroz to pravo upisa, rekao je na konferenciji za novinare nezavisni vijećnik Danilo Latin govoreći o neodržavanju posljednje sjednice Gradskog vijeća u ovom mandatu, na kojoj se o tome trebalo raspravljati.

Naime, Latin veli da se pred kraj prošle godine gradonačelnik Vili Bassanese pohvalio da se Grad upisao na 80 čestica turističkog zemljišta, među kojima su neke bile i neosporno vlasništvo Istraturista, ali javnost ne zna da je u međuvremenu zbog žalbi DORH-a i Istraturista drugostupanjski sud sav taj upis poništio!

- Čekao sam do zadnjeg dana prije raspuštanja Vijeća, jer sam na sjednici htio iskazati svoje nezadovoljstvo radom predsjednika Vijeća Gorana Slavujevića, koji mi je onemogućio da dođem do informacija, čime je pokrivao nelegalne radnje. Jedini je cilj neodržavanja zadnje sjednice zataškavanje kriminalnih radnji u Gradu. Za početak ove godine dogovorili smo tematsku sjednicu o odnosima s Istraturistom, koja na kraju nikad nije održana. Gradonačelnik svjesno prekoračuje svoje ovlasti i krši zakon upravo u interesu te hotelijerske tvrtke – za mene su to kriminalne radnje, optužio je Latin, koji je mnogo puta dosad govorio da postoji niz radnji koje oštećuju proračun, protiv čega Bassanese ništa nije poduzeo.

- Pročelnici su svjesni što se nezakonito radi, ali dobiju nalog od sindaka što moraju činiti i ne bune se, jer se boje i čuvaju svoju poziciju. Gradski odjeli imaju izopačeni način funkcioniranja, jer se za sve čeka mig sindaka. U slučaju ovih 80 čestica turističkog zemljišta propust je napravljen u Odjelu za prostorno uređenje, a sve u režiji gradonačelnika, teško je Bassanesea optužio njegov zamjenik, HNS-ovac Veljko Ivančić.

Dodao je da je na zadnjem Vijeću trebala biti donesena i odluka o priznanjima za Dan grada 6. svibnja, ali izmjenama Statuta, koje su vijećnicima podvaljene pod krinkom da je to jako hitno zbog usklađenja sa zakonom, a sve ne bi li Umag mogao imati trećeg dogradonačelnika iz redova manjine, ispada da to može gradonačelnik učiniti sam "u pojedinim prilikama". (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter