Gradonačelnik Sponza i tužbama u obranu digniteta

Rovinjska gradska vijećnica (A. POKRAJAC/arhiva)
Rovinjska gradska vijećnica (A. POKRAJAC/arhiva)

"Nastavak proizvodnje u Mirni, očuvanje radnih mjesta, egzistencija njezinih radnika i njihovih kooperanata od strateške je važnosti za grad Rovinj i šire", jedan je od usvojenih zaključka s jučerašnje sjednice Gradskog vijeća Rovinja.

Također, vijećnici su podržali "gradonačelnika Giovannija Sponzu u svim njegovim aktivnostima prema nadležnim državnim institucijama u svrhu očuvanja i opstanka Mirne" te na njegov prijedlog dali mu podršku i ovlastili ga (uz pet suzdržanih glasova oporbe) "da u svrhu zaštite digniteta izvršnog i predstavničkog tijela Grada Rovinja poduzima zakonom sve dozvoljene radnje, koje podrazumijevaju i tužbu za klevetu pred nadležnim državnim institucijama". 

Naime, kako se u podužem obrazloženju Sponze između ostalog moglo čuti, dosta mu je da ga pojedinci iz redova oporbe - vijećnica rovinjskog SDP-a Eda Kalčić, nositelj nezavisne liste Bruno Poropat te saborski zastupnik Damir Kajin javno i neargumentirano na presicama kleveću.

Vijećnici su u nastavku sjednice saslušali izlaganje Darka Martinca, direktora Urbinga, o izmjenama i dopunama Urbanističkog plana uređenja gospodarske zone Gripole-Spine.

Prihvaćeno je i izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje srpanj-prosinac 2013. godine, kao i ono o realiziranom programu rada Gradskog vijeća za prošlu godinu.

Predsjednik vijeća Davorin Flego iznio je program rada vijeća za 2014. Tom se prilikom moglo čuti i da je sve više tema koje se moraju staviti na dnevni red, a sve manje autonomije lokalne samouprave u realizaciji odluka.

- Naš je cilj osigurati što manje loš život u odnosu na situaciju u zemlji i održati standard na koji su naši građani navikli, rekao je u podužem izlaganju predsjednik vijeća, koji se nije libio reći da je centralizacija, ovakva kakvu imamo u praksi, pogubna za lokalnu samoupravu. Vijećnik Bruno Poropat rekao je da ga sada i ovom trenutku više zanima što rovinjsko vijeće može učiniti za svoje sugrađane.

Iscrpljujuću diskusiju okončao je gradonačelnik Sponza pozivom na jedinstvo svih vijećnika i prijedlogom da se iz lokalnih samouprava pošalje signal prema Vladi te zatraži decentralizacija. (N. O. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter