Gradonačelnik Novigrada: Svi bitni projekti ostvareni

S posljednje ovogodišnje sjednice novigradskog vijeća (K. FLEGAR)
S posljednje ovogodišnje sjednice novigradskog vijeća (K. FLEGAR)

Bez pitanja i komentara, novigradski su vijećnici jednoglasno smanjili ovogodišnji proračun od 47,43 milijuna kuna za 6,9 milijuna i, u drugom čitanju, donijeli budžet za 2014. od 44,94 milijuna. U novi su proračun ugrađena sva četiri pristigla amandmana, izvijestio je gradonačelnik Anteo Milos.

Vijećnica Elena Vesnaver Radeljak (Zeleni savez - Zeleni) zatražila je sufinanciranje rada novoosnovane građanske inicijative Zeleni Novigrad sa 7,5 tisuća kuna, zbog čega su za 2,5 tisuća smanjena sredstva za ostale potrebe udruga i s pet tisuća za KUD Novigrad. Na njen je prijedlog dodatnih 35 tisuća kuna rezervirano za nabavu sadnog materijala kojim će biti obnovljena šumska osnova i obogaćeno zelenilo u Karpinjanskoj šumi, parkovima i starogradskoj jezgri. Za isti je iznos smanjena stavka za uređenje gradskih parkova.

Mato Gavrić (HDZ) predložio je za školski prijevoz srednjoškolaca dodatnih 41.520 kuna, kako bi 75 posto cijene mjesečne karte (dio koji ne financira država) ravnomjerno podijelili Grad i korisnici subvencije. Iz tog je razloga 15 tisuća kuna manje predviđeno za Gradsko društvo Crvenog križa Bujštine, 14,4 tisuće za prigodne poklon pakete, 10 tisuća za ostale potrebe udruga i 2,1 tisuća za Dom za psihički bolesne odrasle osobe u Motovunu. Na Gavrićevu inicijativu povećana je potpora za Udrugu hrvatskih branitelja domovinskog rata Umag - 154. brigada, koja djeluje na području Bujštine i okuplja više od 340 članova, za pet tisuća kuna, a sredstva su prebačena sa stavke za petu slikovnicu u izdanju Muzeja Lapidarium.

- Svi su bitni projekti ostvareni ili su u fazi realizacije, naše aktivnosti na području društvenih djelatnosti također su uspješno realizirane. No, iz tehničkih su razlog određeni projekti, na kojima radimo, i za njih predviđena sredstva prebačeni u novi proračun. To je glavni razlog za smanjenje ovogodišnjeg budžeta. Novi je proračun naša realnost i to pozitivna realnost, usprkos krizi, jer se još nismo našli u situaciji da od nekog projekta moramo odustati zbog nedostatka sredstava, kazao je Milos, ističući i da godinu završavaju bez dugovanja i obavezama prema ikome. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter