Gradonačelnik Miletić primio jubilarne darivatelje krvi

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

U povodu obilježavanja Dana darivatelja krvi, danas je u prostorijama Komunalne palače gradonačelnik Boris Miletić primio jubilarne darivatelje krvi Gradskog društva Crvenog križa i tom im prigodom uručio i priznanja. 

Kako je pritom naglasila ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pula Jasna Vekić, sretna je što u gradu ima veliki broj darivatelja i stoga nikad neće biti problema s krvlju.

- To je za mene, kao čovjeka, kao građanina ovoga grada, velika stvar jer znam da će se uvijek svi odazvati i da će na vrijeme reagirati ukoliko se nešto dogodi, rekla je Vekić.

Gradonačelnik Miletić zahvalio im se na humanom djelu kojeg čine, jer je, kaže gradonačelnik, darivanje krvi humano prema onima kojima krv treba. Stoga će, kako je rekao, na sjednici Gradskog vijeća predložiti da svi darivatelji s više od 70 davanja imaju besplatan javni gradski prijevoz.

Predsjednica GDCK Pula Lorena Lazarić Stefanović također je zahvalila svim darivateljima, ali i svim onim "kotačićima" koji sudjeluju u sistemu prikupljanja krvi, od transfuziologije Opće bolnice Pula, Gradskog društva Crvenog križa Pula do gradonačelnika i gradske uprave koja pokazuje da im je stalo do darivatelja i da su im važni.

- Vi ste heroji i znamo da možemo računati na vas kroz cijelu godinu, a ne samo jedan dan, rekla je Lazarić Stefanović i čestitala im njihov Dan darivatelja krvi, na što se nadovezala Vekić i rekla da priznanja koja će im biti podijeljena zapravo predstavljaju simbolični čin zahvale za ono što im žele reći te naglasila da su oni važni jer za krv i krvne pripravke ne postoji zamjena. Počasna članica Crvenog križa dr. Arne Slivar, pridružila se čestitkama.

- Zahvaljujem vam se za sva vaša davanju, za svaku vašu ispruženu ruku, u ime svih onih znanih i neznanih ljudi kojima ste pomogli. Zato vam želim da ostanete takve, da darujete krv dok možete i da vas prati zdravlje, rekla je dr. Slivar.

Djelatnica transfuzijske službe pri Općoj bolnici Pula Jasmina Simović Medica poručila im je da je njihova pomoć itekako pozitivna stvar, kao i saznanje da će se u svakom trenutku kada zatreba i kada ih se pozove, darivatelji odazvati.

- U momentu kada nam je važno mi vas zovemo, a do danas nas nitko nije odbio. Sada na prikupljanju krvi rade služba KBC-a Rijeka, ali mi smo i dalje u kontaktu. Hvala vam na vašoj plemenitoj gesti, budite ustrajni i budite zdravi, rekla je Simović Medica.

Podijeljeno je 22 priznanja za 'jubilarce' u 2016. godini. Jedan od onih koji je krv dao 50 puta je Ričard Savić. No, ono što ga izdvaja je da su u njegovoj obitelji svi članovi dobrovoljni darivatelji krvi.

- Počeo sam davati krv kao vrlo mlad, a tada su krv već davali i moji članovi obitelji, tata Trajan, stariji brat Oliver i mlađi Robert. Svi su mi govorili da se bolje osjećaš nakon što daš krv i to je stvarno tako. Na sreću, nikada nisam morao primiti krv, ali sam ja imao mali zastoj u davanju jer sam imao prometnu nesreću pa jedno vrijeme nisam smio davati krv. Ali svakako ću nastaviti dok budem mogao, rekao nam je Savić.

Jedan od doista zlatnih jubilaraca je i Sadik Omanović koji je krv dao 125 puta. Kako nam je ispričao, prvi puta je krv dao 1972. godine tijekom služenja vojnog roka, a služio ga je upravo u Puli. Potom je nastavio i tijekom 44 godine rada u Tehnomont-Uljaniku, a nastavio je i nakon umirovljenja 2014. godine.

- Svi počinju zbog slobodnih dana i nekih beneficija, ali ja niti u vojsci, niti nakon, nisam iskoristio niti jednu beneficiju zbog davanja krvi. Niti jedan slobodan dan. Moje su slobodne dane koristili kolege, kada se to još moglo, a sada to više i nije moguće. Ja i dalje krv dajem svaka tri mjeseca, a to mi ujedno dobro dođe da si prekontroliram tlak i krv i da znam da sam zdrav. U tome imam podršku obitelji, žene i dvoje djece, kćerke i sina, a nastavit ću sve dok me zdravlje bude služilo, kaže Omanović. 

Jubilarni darivatelji krvi u 2016. godini

Ovogodišnji jubilarci s 50 darivanja krvi su: Neven Dragovčić, Dragan Drobnjak, Marijan Dukšić, Kristijan Đurić, Siniša Ganić, Bruno Hervat, Roberto Manzin, Zoran Mijatović, Zlatko Moslavac, Goran Nalić, Mladen Perčić, Robert Petrić, Darko Radetić, Valter Ružić, Zoran Sagadin, Ričard Savić, David Stanojević, Alen Vidolin i Dragan Vlah. Čak 75 darivanja ima Vladimir Herak, sto darivanja ima Milenko Bačac, a najviše, čak 125 darivanja krvi ima Sadik Omanović. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter