Gradonacelnik laže i pogoduje Istraturistu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Koncesija za turisticki vlakic dodijeljena je Istraturistu temeljem odluke koju su vijecnici na pretprošloj sjednici donijeli nakon što im je gradonacelnik Vili Bassanese rekao laž - da ta tvrtka nema dugovanja prema Gradu Umagu. Upravo je nepostojanje dugova prema Gradu bio uvjet za sudjelovanje na tom javnom natjecaju, a Istraturist je Gradu dužan više od milijun kuna za koncesiju za gradsko zemljište u turistickim naseljima Punta, Stella Maris, Polynesia, Katoro, UCCS i Savudrija, rekao je predsjednik umaškog IDS-a Marinko Blaževic na konferenciji za novinare.

Zajedno s vijecnicima Danieleom Fattorom, Dariom Makovcem i Davorom Domiterom ukazao je na kršenje natjecajne procedure u tom slucaju i prozvao gradonacelnika za pogodovanje spomenutoj turistickoj tvrtci.

- Istraturist je jako bitan za naše podrucje, ali odnosi izmedu njega i Grada bi se trebali poboljšati. Suradnja je dobra, ali samo u jednom pravcu - od Grada prema Istraturistu. U slucaju ovog dugovanja, ukoliko su fakture ispostavljene, a osnova za to je uredbe Hrvatske vlade o postupku i uvjetima za dobivanje koncesije na preostalom turistickom zemljištu u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, to su trebali i ispoštovati, kazao je Blaževic, napominjuci da ce insistirati da se situacija razjasni i na slijedecem vijecu pitati zašto je iznesena laž i zašto se taj slucaj zataškava.

Kazao je i da cekaju pojašnjenje iz Ministarstva turizma koje je o nacinu naplate zatražio Grad, nakon cega ce "poduzeti mjere u našoj nadležnosti", no naglasio je i da se tu prije svega radi o tome da Grad treba zatražiti ono što mu pripada.

Blaževic je rekao da pitanje gradonacelniku o nepodmirenim financijskim obavezama Istraturista na pretposljednjoj sjednici vijeca postavio jer je imao sumnje koje je potvrdio provjerom u gradskoj upravi. Blaževic je kazao da je u gradskoj upravi doznao da su pokrenute dvije tužbe - zbog odluke i zakljucka Gradskog vijeca te da je nadležni odjel 11. svibnja pripremao prijedlog za ovrhu koji gradonacelnik nikad nije potpisao.

- Uvidom u natjecaj za koncesiju za turisticki vlakic utvrdili smo da nadležni gradskog odjela potvrduje postojanje nepodmirenog iznosa dugovanja po bilo kojoj osnovi od 1,037 milijuna kuna na dan 5. travnja ove godine. Tu je i u najmanju ruku smiješno obrazloženje koje kaže da "kako je upravni spor u tijeku, smatra se da predmetni spor nije prepreka za sklapanje ugovora o koncesiji od kojeg Grad Umag inma višestruku korist",  naglasio je Blaževic. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter