Gradonačelnik Demetlika pljeskao oporbenjaku Vlačiću

Silvano Vlačić, Darko Martinović i Klaudio Korva
Silvano Vlačić, Darko Martinović i Klaudio Korva

Labinski vijećnici na sinoćnjoj su sjednici bili opasna konkurencija glumcu Zijahu Sokoloviću koji je istodobno, u susjedstvu kod starogradske Špine, izvodio svoju životnu komediju "Cabares Cabarei". Zasjedanje od pet i pol sati u ugrijanoj, zagušljivoj vijećnici, gdje se umjesto klima-uređajem rashlađuju propuhom, pretvoreno je u predstavu.

Najžučnije, na rubu incidenta, bilo je za diskusije o naknadama. Uveden je honorar za potpredsjednike Vijeća koji će mjesečno dobivati neto 1.250 kuna (predsjednik ima 2.500, kao i dosad), naknade vijećnicima povećane su s 400 na 500 kuna po sjednici (više nemaju pravo na putni trošak), a članovi komisija i odbora dobivat će 170 umjesto 150 kuna po sastanku. Takvoj se odluci usprotivila oporba, a laburist William Negri bio je suzdržan.

Za vrhunac rasprave pobrinuo se gost, gradonačelnik Tulio Demetlika (IDS) koji je sarkastičnim povicima: "Bravo, bravo!" i pljeskom (!) popratio istup Silvana Vlačića (nositelj nezavisne liste). Najgorljiviji oporbenjak je, naime, predsjedavajućem Valteru Poropatu (IDS) odbrusio: "Vas više uopće ne slušam!", nakon što mu je ovaj pokušao uzeti riječi, smatrajući da je uvrijedio Rasima Halilovića (BDSH), novopečenog drugog potpredsjednika Vijeća.

- Sad smo najednom svi humani, ali zašto se vi svih ovih godina, kao vijećnici, niste odrekli naknada za "jad i bijedu". Ja svoju dajem "bijedi", ali vi ne, prozvao je Halilović Vlačića i njegovog kolegu s NL-a Klaudija Korvu, koji su kritizirali debljanje naknada u krizno vrijeme, a posebno uvođenje onih za potpredsjednike. Rekli su da bi potonje primatelji mogli dati za socijalu, javnu kuhinju ili azil za životinje. Vlačić je čak kazao da se priča da je netko tražio potpredsjedničke honorare.

- Neću se spuštati na vaš tako jadan niski nivo u branjenju nečega što se ne da obraniti, ali dosta mi je toga da s glupim primjedbama solite pamet nama iz oporbe i time se ulagujete nekome. Kroz donacije sam kao poduzetnik dao toliko koliko ne možete ni zamisliti. Cijeli Labin o vama bruji, odgovarao je Vlačić Haliloviću, ciljajući na činjenicu da je ključna figura vladajuće koalicije jer, kao jedini predstavnik svoje stranke, donosi natpolovičnu većinu listi IDS-HSU-HNS. Korva je također primijetio da ovdje ipak netko drugi, koalicijski partner IDS-a, izvlači osobnu korist.

- Da će gradonačelnik ovako pljeskati na sjednicama, to nisam mogao ni zamisliti. Ako ovo nalikuje na Gradsko vijeće, onda to nije ono u koje sam želio ući… Ali, ovakva anarhija ustvari odgovara gradonačelniku, primijetio je Mladen Bastijanić (nositelj NL-a) taman kad se Demetlika vraćao s jedne od brojnih čik-pauzi.

Rasim Halilović drugi potpredsjednik Vijeća

Rasim Halilović (BDSH) izabran je za drugog potpredsjednika Vijeća, uz protivljenje sedmero oporbenih zastupnika, dok William Negri (Laburisti) za glasanja nije bio u vijećnici. Te se funkcije opozicija odrekla na konstituirajućoj sjednici u lipnju, smatrajući je marginalnom, a nakon što je odbijen njen prijedlog da čelni čovjek vijeća bude Silvano Vlačić (nositelj NL). Tada je za prvu potpredsjednicu izabrana Alda Miletić (HSU). Oba mjesta dakle drži vladajuća koalicija.

Darko Martinović (nositelj NL) bezuspješno je tražio da se pitanje izbora drugog potpredsjednika ostavi otvoreno, pozivajući se na statutarnu odredbu da to mjesto pripada vijećničkoj manjini. Objašnjeno mu je da je, po zakonu, tome u pravilu tako. Ernečić je, pak, primijetio da bi Vijeće nesmetano funkcioniralo bez nositelja te funkcije.

- Vladajuća koalicija očito sve više košta građane. Neka se zna da će se samo na potpredsjednike u četverogodišnjem mandatu potrošiti oko 200 tisuća kuna, zaključio je Ernečić. (Napisao i snimio Igor RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter