Gradonacelnici smanjuju emisiju CO2

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tijekom obilježavanja Europskog tjedna energije u petak su u Bujama celnici šest gradova i opcina potpisali sporazum o pristupanju inicijativi Covenant of Mayors, cime su se obavezali da ce kroz provedbu lokalnih mjera i politika do 2020. smanjiti emisiju ugljicnog dioksida.

Dokument su na konferenciji "Dan energije" u organizaciji Grada i udruge Informo potpisali gradonacelnici Buja i Umaga Edi Andreašic i Vili Bassanese, te nacelnici Oprtlja, Barbana, Brtonigle i Grožnjana Aleksander Krt, Denis Kontošic, Doriano Labinjan i Rino Duniš.

"Sporazum gradonacelnika" predvida strogu provedbu plana djelovanja zajednica, kroz razne mjere potaknut ce uporabu obnovljivih izvora energije, poboljšanje energetske ucinkovitosti te provedbu ad hoc programa usmjerenih prema uštedi energije.

Kako je istaknuo predsjednik Informa Andrea Debeljuh, inicijativu je pokrenula Europska komisija i promovira se u sklopu projekta Enescom. Financira ga Europska unija sa 75 posto njegove ukupne vrijednosti od 1,83 milijuna eura iz programa IEE (Inteligentna energija za Europu), koji ukljucuje mjere za poticanje ucinkovitosti i racionalnog korištenja energetskih resursa za njihovo ulaganje u proizvodne djelatnosti, obuku kadrova, inovacije, istraživanja te u pratece djelatnosti.

Programom se takoder želi poticati provedbu protokola iz Kyota u borbi protiv klimatskih promjena. Enescom se poceo realizirati lani 1. lipnja i trajat ce 30 mjeseci, a nastao je zbog potrebe pružanja podrške jedinicama lokalne samouprave. Ukljuceno je vec 70 gradova i opcina diljem Europe.

Prema rijecima koordinatorice provedbe Enescoma za Hrvatsku Monike Bršcic, obnovljivi izvori energije imaju kljucnu ulogu prema okolišu u tranziciji prema novom obliku gospodarstva s niskim razinama emisije staklenickih plinova. Energetska transformacija pocinje na razini lokalnih zajednica.


Podijeli: Facebook Twiter