Gradonačelniče, morete na ferije!

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Pusno ludilo i vladavina maškara može početi! Danas poslijepodne na pulskom Forumu Karnevalska grupa Veli Vrh - Valmade, čija se skupna maska ove godine zove "Kaos u Hrvatskoj", preuzela ključeve Grada iz ruku gradonačelnika Borisa Miletića i zavela svoju upravu na mjesec dana. No, iako pišemo o karnevalskom ludilu, valja reći da je preuzimanje vlasti, u sklopu Pulskog karnevala u organizaciji pulske Turistička zajednica, proteklo u dosta skromnom ozračju, djelom i zbog poslovično pustog pulskog trga u subotnje poslijepodne.

- Ključ smo dobili, bilo je i vrime. Gradonačelnik se štufa, more na ferije, a mi smo friški od lani. Za naše vlasti tražit ćemo da se svima s dvije godine staža u maškarama daju penzije, tražit ćemo za Veli Vrh i Valmade područje skrbi posebne i šolde potrebne, kurijere besplatne za sve, parkiranje gratis…, nabrajao je kapo škvadre Damir Pletikos Koroman. Temu "Kaos u Hrvatskoj", kako je objasnio, predstavljat će više maski u raznim bojama - žute i plave za tajkune, manekene i zgubidane, crne s više lica za političare i crno-bijele, kao kravlja koža, za stoku. "Među njima će biti 'Lipa naša', u nacionalnim bojama, koju bi tajkuni peštali i rivali dok stoka ne napravi stampedo", rekao je Pletikos Koroman.

- Program nam je ist, pit, plesat, munjesat i kantat. Politikom se nećemo baviti, niti javnom nabavom. Javne natječaje nećemo - sve ćemo podilit mrež sobom, spod banka. A imat ćemo i razumijevanja za sve promilirane ljude - imat će limit tek na 3,6. Sve ćemo svesti na minimum, i tako tu niko niš ne dela, rekao je između ostalog predsjednik grupe Zdravko Juran.

Direktorica TZ-a Sanja Cinkopan Korotaj podsjetila je da će se ove godine u Puli 7. veljače, na inicijativu grupe Veli Vrh - Valmade i Udruge za očuvanje domaće beside i maškara Puljštine, održati prvi Pulski Karneval, a gradonačelnik Miletić izrazio je želju da to postane tradicija, za što će podršku dati i TZ i gradska uprava.

- Najavili su se Žejanski zvončari, maškare Mošćenice Pust, Zametske maškare, stigle su prijave iz Kopra i Izole, puno je grupa iz Istre i okolice Pule, nabrojao je Juran samo neke sigurne sudionike Pulskog karnevala. Veli Vrh - Valmade i ove će godine, kao i svake do sada, sudjelovati na velikom Riječkom karnevalu.

Nakon što su na Forumu maškare predstavile ovogodišnjeg pusta Dafora Šufera uputili su se na Veli Vrh, na tradicionalno zborno mjesto pored glavnog raskrižja, da bi ga objesili. Šentenca će mu biti pročitana i smaknuće obavljeno posljednjeg dana ludorija - 17. veljače.(Z.STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter