Gradnja vodovoda prijeti kamping sezoni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je do zabrane izvodenja radova u turistickoj sezoni preostalo još samo deset dana, na Kaštanježu u Banjolama pocela je gradnja vodovodne mreže.

Teška mašinerija kooperanata pulskog Vodovoda vec je u pogonu, a cesta prema kampu Indije zakrcena i raskopana. Ista sudbina ceka i ostale okolne kampove ciji su ionako skromni kapaciteti daljnjim nastavkom radova ugroženi do zatvaranja.

Trasa vodovodne mreže duga je oko 600 metara i od kampa Indije ide prema kampu Dijana uskom cestom kojom jedva produ dva automobila. U ponedjeljak pocinju radovi ispred kampa Dijana.

"Za deset dana radovi moraju stati, a nema šanse da u tom roku završe trasu, stoga necemo ni dozvoliti da pocnu u ponedjeljak. Ne vidim ni jedan suvisli razlog za pocetak radova osim što ce ugroziti citavu sezonu na ovom podrucju.

Turisti žele mir i opuštanje, a ne prašinu, buku i kopanje pred nosom", rekao nam je vlasnik kampa Dijana Atilio Modrušan, kojeg su podržali vlasnici okolnih kampova i turistickih objekata.

Istaknuo je da to podrucje nema dobar pritisak vode vec 20 godina pa nova vodovodna mreža može cekati još tri mjeseca. Kazao je da je suludo što je Opcina Medulin uopce dala suglasnost Vodovodu za pocetak radova kada su svi svjesni da se takvi zahvati ne mogu izvršiti u deset dana.

"Ako radovi pocnu, a onda se 15. lipnja obustave, ostat ce zjapiti raskopane ceste kojima turisti nece moci do kampova, a oni koji su vec došli, zbog radova ce otici", kaže nam Modrušan.

Dodao je da dio ceste kod ugostiteljskog objekta Sendi, dužine 30-ak metara, kopaju vec deset dana te se zapitao koliko ce im trebati da raskopaju 600 metara. K tome, kaže, kopat ce se i poprijeko ceste stoga ce ulaz u kampove biti nemoguc.

Tko je uopce zatražio dozvolu od Opcine za pocetak radova na Kaštanježu, Modrušan nije znao, no kaže da zna da je Opcina izdala suglasnost.

U vrijeme našeg posjeta Modrušan je, nakon niza pokušaja da dozna tko je uopce pokrenuo inicijativu za pocetak radova, uspio razgovarati s voditeljem tehnike u Vodovodu Igorom Habenšusom, a dio razgovora culi smo i mi jer se komunikacija odvijala dovoljno glasno. Habenšus je rekao da ce radovi biti gotovi do 15. lipnja te da se izvode u sklopu izgradnje vodovodne mreže u Banjolama.

Nakon što mu je Modrušan rekao da ce stati pred bager i da nece dozvoliti kopanje, Habenšus mu je rekao da posjeduju sve dozvole i dokumentaciju te da svatko radi ono što misli da treba uciniti.

Zašto je Opcina izdala suglasnost za pocetak radova samo deset dana prije primjene opcinske odluke o zabrani radova u sezoni te kako komentiraju nezadovoljstvo tamošnjih mještana i vlasnika kampova, jucer nismo uspjeli doznati. Nacelnik Goran Buic se, naime, usprkos višekratnim pozivima, nije javljao na mobitel.


Podijeli: Facebook Twiter