Gradnja velikog pulskog rotora pocinje u rujnu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izgradnja kružnog toka na dva nivoa na ulazu u Pulu u Šijani startat ce u rujnu. Dugo najavljivani projekt Hrvatskih cesta, toliko išcekivan u Puli, konacno je definiran, nakon što je godinama ulazio i ispadao iz državnog Programa izgradnje prometne infrastrukture. Cilj izgradnje je rješavanje cvorišta izgradenog 1983. godine, otkad se broj vozila u Puli i Istri povecao za cak 134 posto.

Ovaj dio državne ceste D-66 Stancija Peliceti - Šijana spoj je Pule i okolnih opcina s Istarskim ipsilonom i pulskom zracnom lukom pa je ocita njegova važnost. Usto, godinama prometni cepovi i gužve u Puli pocinju baš na ovom ulazu u grad.

Definiranje pocetka izgradnje rotora na dva nivoa, pri cemu bi pravac obilaznice prolazio ispod rotora, potvrdio nam je gradonacelnik Pule Boris Miletic nakon razgovora s novim generalnim direktorom Hrvatskih cesta Edom Kosom.

- Dogovoreno je da ce se kružni tok u Šijani graditi po okoncanju ove turisticke sezone. Mi smo projektnu dokumentaciju napravili, riješeni su imovinskopravni odnosi, a sada Hrvatske ceste moraju raspisati natjecaj za izbor izvodaca. Po planu, taj bi natjecaj, ukljucujuci i žalbeni rok, trebao biti gotov do kraja srpnja pa bi po okoncanju turisticke sezone, dakle u rujnu, radovi mogli poceti, rekao je Miletic i ustvrdio da je rok izgradnje kružnog toka šest mjeseci.

Iako kompletan projekt rekonstrukcije državne ceste D-66 uz izgradnju kružnog toka ukljucuje i rekonstrukciju 2,5 kilometara dionice od Šijane do Istarskog ipsilona kod Stancije Peliceti, prvo ce se izgraditi kružni tok, dok ce se prometnice rekonstruirati u cetverotracnu cestu u iducoj fazi.

Kružni tok imao bi pet krakova, osim dva kraka obilaznice, prema Velom Vrhu i Verudeli te prema Šijanskoj ulici i Ulici 43. istarske divizije, peti bi se krak protezao na površini izmedu Arube i Lidla prema novom kružnom cvorištu koje ce se izgraditi za, u skoroj buducnosti, trgovacki centar bauMaxa i postojeci Bricostorea, dok bi se izlaz s Labinske ulice na obilaznicu zatvorio. (Piše Goran ROJNIC)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter