Gradnja studentskog doma može poceti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad Pula i Ministarstvo regionalnog razvoja potpisali su aneks ugovora o gradnji studentskog doma i menze, potvrdili su nam u ministarstvu, pa tako nakon desetljeca planiranja i nebrojenih obecanja nadležnih iz Grada i države pulski studenti konacno mogu ocekivati da ce gradnja tih važnih objekata poceti.

Gradska uprava i ministarstvo uspjeli su se usuglasiti oko modela financiranja tih važnih objekata koji ce biti u sklopu pulskog Sveucilišta Jurja Dobrile. Premda se cinilo da ce se ovaj iznimno važan projekt ponovno odgoditi jer je Grad odbio pristati na aneks ugovora, smatrajuci ga bitno nepovoljnijim, nakon što su usuglašeni dodaci sporazuma koji predvidaju da nositelj izgradnje bude pulsko sveucilište, dogovor je ipak postignut.

Na sveucilištu ne kriju zadovoljstvo što ce investicija napokon krenuti, cime ce Pula prestati biti jedini sveucilišni grad, uz Dubrovnik, bez osnovnih studentskih sadržaja. Rektor Robert Matijašic istice da prvo slijedi raspisivanje natjecaja za javnu nabavu za rekonstrukciju bivšeg bolnickog odjela za uho, grlo, nos u cijem ce se prizemlju nalaziti menza, a na katu dom. Projekt predvida 125 postelja u studentskom domu i 120 sjedecih mjesta u restoranu.

"Ukupna procijenjena vrijednost rekonstrukcije zgrade za restoran i dom je oko 15 milijuna kuna. Naglašavam, rijec je o procjeni jer projektanti barataju cijenama koje mogu odstupati i do 20 posto od tržišnih. Kad se provede natjecaj javne nabave, znat cemo tocnu cijenu koju cemo tada ugovoriti, kao i završetak gradnje", objašnjava Matijašic.

Prema dogovoru iz 2007. izmedu Grada Pule i Ministarstva mora, prometa i razvitka, gradnja doma i menze financirat ce se kreditom Europske investicijske banke u visini od 6,15 milijuna kuna, od cega ce 60 posto snositi ministarstvo, a preostalo Grad.

Osim tog kredita koristit ce se i sredstva Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koje je u proracunu za ove investicije namijenilo dodatnih devet milijuna kuna. Dom i menza izgradit ce se u sklopu projekta studentskog kampusa koji predvida postupno uredenje i drugih bivših bolnickih zgrada za potrebe sveucilišta.


Podijeli: Facebook Twiter