Gradnja rotora u Šijani početkom 2013.

Ovaj ulaz u grad najkritičnija je prometna točka istarskog prometa (N. LAZAREVIĆ)
Ovaj ulaz u grad najkritičnija je prometna točka istarskog prometa (N. LAZAREVIĆ)

Hrvatske ceste objavile su jučer javni natječaj za izvođača radova u projektu izgradnje velikog kružnog toka na ulazu u Pulu u Šijani i rekonstrukciju dijela državne ceste D-66 od Šijane do Stancije Peličeti, što će se odraditi u tri faze. Objavljena dokumentacija odnosi se na prvu fazu, odnosno izgradnju dvotračnog kružnog toka na jednoj razini, promjera 75 metara, s dvotračnim prilazima i djelomično posebnim trakama za desna skretanja.

Procijenjena vrijednost ove faze projekta, prema natječaju, iznosi 58 milijuna kuna, a radovi se odnose na građevinske, izgradnju temelja i površinskog sloja autoceste i ceste, javne rasvjete te oborinske i kompletne druge komunalne instalacije, u čemu sudjeluju gradska komunalna poduzeća. Osim toga, presložit će se postojeći vodovodni vod u zoni zahvata.

Rok za podnošenje natječajne dokumentacije je 18. prosinca, a predviđa se da bi do Božića povjerenstvo moglo odabrati najpovoljniju ponudu te nakon propisanog roka za žalbe sklopiti ugovor s izvođačem. U slučaju da na natječaju ne bude žalbi, odabrani izvođač mogao bi s radovima na ulazu u grad početi krajem siječnja sljedeće godine.

Raspisivanju natječaja prethodilo je rješavanje svih imovinskopravnih odnosa, a ljetos je projekt doživio i preinake. S obzirom na to da nakon otvaranja nove pulske obilaznice dionice Stancija Peličeti - Pomer, više nema potrebe za rotorom na dvije razine, išlo se na racionalizaciju projekta te izgradnju rotora u jednoj razini. Podvožnjak koji bi spajao dio obilaznice od Šijane prema Velom Vrhu tako je prebačen u treću fazu projekta, a izgledno je da će se na koncu odustati od njegove izgradnje.

Osim rotora na ulazu u grad, što je najkritičnija prometna točka istarskog prometa, za Pulu je jednako značajna i izgradnja odvodnje koja će se protezati od novog rotora duž Ulice 43. istarske divizije čiji su investitori Grad Pula, Herculanea i Hrvatske vode. Stoga će se na kružnom toku izgraditi zatvoreni sustav.

Tijekom radova na ulazu u grad koristit će se alternativni pravci. Prije svega skretanje kod Mercatora i vožnja Labinskom ulicom te skretanje kod stanice za tehnički pregled Brioni i Dukićeva ulica. No, prije svih zasigurno i nova pulska obilaznica Stancija Peličeti - Pomer te ulazi u grad iz smjera Šišana i Medulina. U gradskoj upravi nadaju se da će do turističke sezone radovi na rivi biti okončani te će time rasteretiti dio gradskog prometa.

U ovaj projekt aktivno se uključio Grad Pula, ne samo pripremom dokumentacije, već i prenašanjem prava vlasništva nad gradskim nekretninama koje se nalaze u obuhvatu projekta u korist Hrvatskih cesta, kojima je dano zemljište vrijedno 13,6 milijuna kuna te je investitor, Hrvatske ceste, oslobođen obveze plaćanja komunalnog doprinosa u iznosu od 1,58 milijuna kuna. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter