Gradnja praktikuma može poceti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vijecnici Grada Pule odlucivali su o osnivanju i prijenosu prava gradenja u korist Istarske županije za Centar novih tehnologija na Vidikovcu. U sklopu županijskog projekta "Pulske srednje škole", koji je krajem lipnja resorna županijska procelnica Patricia Smoljan predstavila pulskim vijecnicima, koji su se s njim složili, planira se postojeci praktikum na Vidikovcu proširiti u školski prostor u koji bi se preselile prvo Industrijsko-obrtnicka i Strukovna škola te zatim Tehnicka škola.

Sanacijom i rekonstrukcijom te nadogradnjom postojece zgrade radionice na Vidikovcu osigurao bi se dovoljno velik prostor za ukupno 1.200 ucenika ove tri škole. Uz praktikum bi se izgradila i dvorana te ucenicki dom. Sadašnji praktikum ima oko 2.900 kvadrata, a ostalo je neizgradeno gradevinsko zemljište, od cega je u vlasništvu Grada oko 38 tisuca cetvornih metara.

- U cilju provedbe projekta "Pulske srednje škole", Istarska županija iskazala je interes za stjecanjem tog zemljišta, s ciljem izgradnje Centra novih tehnologija na Vidikovcu, korisne površine oko 12 tisuca kvadrata, namijenjenog za tehnicke i srodne struke i zanimanja, a projekt bi se realizirao fazno i uz pomoc fondova EU-a, piše u obrazloženju odluke koju potpisuje procelnik Damir Prhat.

Istarska županija obvezuje se o vlastitom trošku u roku od pet godina formirati gradevne cestice, a ako u deset godina ne privede kraju Centar novih tehnologija, Grad može raskinuti ugovor. Po prijedlogu odluke, Grad Pula se odrice naknade sve dok se prostor koristi za potrebe srednjih škola. Vec je Generalni urbanisticki plan predvidio da ova zona bude za srednjoškolsku namjenu, a ocijenjeno je i da je taj zahvat u interesu opceg gospodarskog i socijalnog napretka gradana Pule.

Time bi se u tzv. žutoj školi omogucilo više prostora za Gimnaziju, a u planu je i preseljenje Glazbene škole Ivana Matetica Ronjgova, koja je u ovom trenutku goruci problem srednjoškolskog sustava u Istri, jer s prvim travnjem sljedece godine istjece ugovor o najmu s Uljanikom, u cijim prostorima trenutno djeluje, te se hitno traži prostor za nastavnike i 400-tinjak ucenika.

U "žutu školu" želi se prebaciti i Škola primijenjene umjetnosti i dizajna te bi se time formirao Društveni centar. Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu preselila bi se pak na Stoju, gdje bi se nadogradnjom postojeceg praktikuma formirao Turisticko-ugostiteljski centar na 3.500 kvadrata.

Projekt "Pulske srednje škole" predvida izgradnju i nove Medicinske škole, nakon što se sruši postojeca. Izgradilo bi se ukupno 19.300 cetvornih metara novog školskog prostora te rekonstruiralo oko 7.700 kvadrata, a cijena citavog zahvata procjenjuje se na 260 milijuna kuna pa je pitanje kad ce se osigurati sva sredstva.

Na to su prethodno upozorili vijecnici Nezavisne liste Plinija Cuccurina koji, iako podržavaju projekt, rok od cetiri do pet godina izgradnje ocjenjuju znanstvenom fantastikom. (Maša JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter