Gradnja nove pulske bolnice tek dogodine

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

"Projekt izgradnje nove građevine Opće bolnice Pula financira se iz kredita, a s obzirom na veličinu i kompleksnost projekta - planirana vrijednost radova je oko 600 milijuna kuna - rokovi za provedbu postupka javne nabave moraju biti primjereni i u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi te se ne očekuje situiranje radova tijekom 2013. godine", odgovaraju iz Ministarstva zdravlja na naš upit zašto su najnovijim rebalansom iz državnog proračuna izbrisali predviđenih 500 tisuća kuna potpore za projekt pulske bolnice.

Dakle, do kraja godine - a nismo ni na polovici 2013. - ništa od "situiranja radova", što bi značilo - ništa od početka dogradnje i obnove pulske bolnice. Zapečatilo je Ministarstvo svoj odgovor: iako smo pitali o drugoj stvari, saznali smo ono što nitko dosad nije želio izreći. Ni država, ni uprava bolnice, ni Županija pred kojima je još puno neriješenog posla prije nego krenu prvi bageri.

Oni, pak, simbolični u krugu stare bolnice zabrujat će već idućeg tjedna: Bolnica i Županija sami će otvoriti gradilište da ne bi s čitavim projektom morali opet u red za građevinsku dozvolu, jer ovoj valjanost istječe za dva tjedna. Izdavali je makar i sami sebi, to bi potrajalo i opet koštalo.

Tu su dobro doskočili, ali čekaju ih nove prepone. Naime, prvi kredit dobio je jamstva Vlade, ali još traju pregovori s bankom o načinu primjene tih jamstava, što god to značilo. Za drugi kredit stalno slušamo da mu država još nije potpisala garancije, ali nije ni mogla jer Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj to još nije amenovala Europska investicijska banka, koja i osigurava taj novac. "HBOR i Bolnica su u kontaktu s EIB-om radi osiguranja sredstava, predstavnici Bolnice odgovaraju na pitanja EIB-a i daju pojašnjenja projekta. Užurbano se radi na tome", poručuju iz Ministarstva zdravlja.

Tek kada se svečano stave potpisi na oba kreditna ugovora, moći će se raspisati međunarodni natječaj za izbor izvođača gradnje, što je također iznimno složen i dugotrajan proces. Kandidatima, a računa se i na inozemne građevinske tvrtke, treba dati dovoljno vremena da prikupe svu silu natječajne dokumentacije, pa bi s ukalkuliranim žalbenim rokovima, natječaj mogao potrajati i pet-šest mjeseci. I tako dogurasmo, samo s papirologijom, negdje do sredine iduće godine. Do nove bolnice dogodine. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter