Gradnja nove medicinske škole još daleko od realizacije

Učenici Medicinske škole su od 2010. godine preseljeni u bivšu zgradu kirurgije (Neven LAZAREVIĆ)
Učenici Medicinske škole su od 2010. godine preseljeni u bivšu zgradu kirurgije (Neven LAZAREVIĆ)

Iako je prema najavama Istarske županije, odnosno iz Upravnog odjela za gospodarstvo izrečenih u ožujku ove godine, gradnja nove Medicinske škole trebala već početi, to se nije dogodilo. Štoviše, kako stvari stoje, učenici ni iduću školsku godinu neće dočekati u klupama nove škole, usprkos najavama da bi se nastava mogla održavati u novoj zgradi već 2016. godine.

Rušenje stare škole

Naime, sredinom ove godine Istarska županija je trebala sklopiti ugovor o javno-privatnom partnerstvu za gradnju nove zgrade, i nakon postupka odabira privatnog partnera i sklapanja ugovora, trebala je uslijediti dorada projektne dokumentacije, rušenje postojeće školske zgrade, gradnja i opremanje. Međutim, kako su nas izvijestili iz Istarske županije, rok za odabir privatnog partnera je produljen.

- Rok za podnošenje dokumentacije sukladno pozivu na nadmetanje za odabir privatnog partnera produžen je do 16. studenog nakon čega ćemo imati više konkretnijih informacija, piše u dopisu kojeg potpisuje Lorna Zimolo, viša stručna suradnica za odnose s javnošću i protokol iz kabineta župana Istarske županije.

Sukladno tome, jasno je da će se cijela priča oko gradnje nove Medicinske škole morati produljiti jer nakon odabira privatnog partnera, potrebno je napraviti još niz drugih koraka da bi gradnja mogla početi. Nerealno je stoga očekivati da bi učenici medicinari iduću školsku godini mogli pohađati u potpuno novoj zgradi. Prema planu je, naime, predviđeno potpuno rušenje stare škole na čijem je mjestu predviđena gradnja potpuno nove.

Učenici Medicinske škole su podsjetimo, još u srpnju 2010. godine preseljeni u bivšu zgradu kirurgije, i otad čekaju gradnju nove zgrade koja bi trebala biti puno veća od postojeće. Planirana je na bruto površini od čak 4.319 kvadrata, dok stara škola ima tek 586 kvadrata. Od dosadašnjih 240-ak učenika, gradnjom nove škole kapaciteti bi se povećali na 448 učenika, odnosno sa 9 na 16 razrednih odjela u jednoj smjeni. Uz postojeće smjerove, otvorila bi se još neka zdravstvena usmjerenja poput zubarskog i sanitarnog tehničara, laboranta, farmaceutskog tehničara, primalja. Vrijednost tog zahvata iznosi 50,45 milijuna kuna.

Projekt izgradnje Medicinske škole po modelu privatno- javnog partnerstva prihvatilo je i pulsko Gradsko vijeće krajem 2013. godine. Kako je tada predstavljeno vijećnicima, projekt se trebao realizirati u iduće dvije godine, a nakon toga bi 25-godišnju najamninu ove škole plaćali Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Istarska županija i Grad Pula. Ministarstvo bi preuzelo obvezu podmirivanja 55 posto godišnje najamnine, županija 35 posto, a Grad Pula plaćao bi deset posto godišnje najamnine buduće nove srednje Medicinske škole. No, kako je rečeno na početku, na realizaciju će se morati još malo pričekati budući da još nije odabran privatni partner, niti su potpisani ugovori.

U gradnju se krenulo 2012. godine

U model javno-privatnog partnerstva, krenulo se jer ima mnogobrojne prednosti - efikasnije upravljanje, kvalitetnija izgradnja i brža realizacija investicija u situaciji kada nema dovoljno proračunskih sredstava. Analizom je utvrđeno da su ukupni troškovi projekta u slučaju realizacije po modelu JPP manji za 13,5 posto u odnosu na klasični model kapitalnih investicija i održavanja objekata. Sve je krenulo kada je Vlada RH je 19. travnja 2012. godine usvojila Okvirni program izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije javnih građevina po modelu javno-privatnog partnerstva (JPP), procijenjene kapitalne vrijednosti od 14,9 milijardi kuna. Prema tom programu, privatni su partneri taj iznos trebali uložiti u 381 objekt javne namjene, koje bi potom tijekom 25 godina iznajmljivali državi. Po tom se modelu dakle, krenulo u gradnju nove pulske Medicinske škole. Osim te škole, krajem lipnja 2012. Istarska županija je prijavila i Osnovnu školu Mate Balote Buje, OŠ Finida i OŠ Poreč te Područnu školu Žbandaj. (Nera SOFTIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter