Gradnja nove bolnice preduvjet za njenu sanaciju

Irena Hrstić: Sada je prilika da se završi financijsko propadanje bolnice (M. ANGELINI)
Irena Hrstić: Sada je prilika da se završi financijsko propadanje bolnice (M. ANGELINI)

Nepostojanje nove bolnice u Puli majka je svih problema koje more glavnu istarsku medicinsku ustanovu. Izgradnjom nove bolnice mogli bi se sanirati i akumulirani dugovi koji sada premašuju 200 milijuna kuna, točnije iznose 203 milijuna, ali i zaustaviti daljnje zaduživanje. Priznala je to sanacijska upraviteljica Opće bolnice u Puli dr. sc. Irena Hrstić, gostujući na Hrvatskom radiju Radio Puli gdje je predstavila prošlog tjedna usvojen sanacijski program.

Hrstić je podsjetila da je zatekla velike dugove u pulskoj bolnici, a smatra da su oni nastali "i zbog limita koji su bili neadekvatni da bi se pokrila zdravstvena skrb bolesnika". Rekla je da oni nažalost i dalje rastu, budući da je proces sanacije tek započeo.

- Većina dugova je nastala zbog korištenja zdravstvenih usluga: dijagnostičko-terapijskih troškova i potrošnje lijekova. Ima tu i dugova zbog poslovanja na dvije lokacije. U startu mjesečno gubimo 700 tisuća kuna za hladni pogon. To ćemo moći riješiti tek s novom bolnicom. Nadam se da će ona biti što prije. Ali nisam jedina koja na to pitanje odgovara.

Kad govorimo o državnom udjelu u izgradnji nove bolnice, rekla bih da smo pri kraju procesa dobivanja kredita. Toplo se nadamo da će gradnja početi početkom iduće godine. Ako se to ne dogodi, onda slijedi debelo restrukturiranje našeg rada. No, ne želim sada razmišljati o tome što ako ne bude nove bolnice, izjavila je Hrstić.

Što se tiče ušteda, smatra da se nekim mjerama one mogu postići. Tvrdi da je u pulskoj bolnici postotak mjera za uštedu najmanji u odnosu na druge bolnice zbog specifičnosti rada na dvije lokacije i nepriznavanje da u nekoliko mjeseci u turističkoj sezoni brinu o stotinama tisuća ljudi.

U sanacijskom programu, kako kaže, nema riječi o otpuštanju ljudi, ali pritom nije otkrila hoće li biti smanjivanja plaća. Pulska bolnica trenutno zapošljava 1.303 osobe. (B. ŽIŽOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter