Gradnja na neuredenim Valkanama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Postavljanjem montažnog objekta na kupalištu Valkane iznad odbojkaških terena ovih je dana ponovno skrenuta pažnja na još uvijek otvoreno pitanje gradskog kupališta koje vec godinama zjapi prazno, neuredeno, neugledno i nadasve zapušteno.

Tamošnji je zakupac, naime, poceo uredivanje i natkrivanje postojeceg ugostiteljskog objekta, što je kod mnogih izazvalo sumnju u legalnost radova, posebice Arsena Brajkovica, vlasnika tvrtke Polites s kojom je Grad Pula 2005. godine sklopio predugovor o korištenju tog kupališta, odnosno ugovor o pravu gradenja, ali ga je 2008. raskinuo.

Razlog za to je, medu ostalim, bilo nepoštivanje obveza iz ugovora. Brajkovic, medutim, tvrdi da je predugovor i dalje na snazi te da Grad nelegalno izdaje koncesijska odobrenja. Zakupac pak, u ovom slucaju Enes Ibrahimovic, tvrdi da posjeduje sve potrebne dokumente koje je izdao Grad, i koncesijsko odobrenje i dozvole za postavljanje plažnih montažnih objekata.

Za Brajkovica je, naime, osim koncesijskog odobrenja bilo sporno što je zakupac ondje poceo i natkrivati objekt, odnosno poceo gradnju, te je o tome obavijestio i gradevinsku inspekciju. K tome, veli da je zakupac poceo gradnju montažnog objekta prije zatvaranja natjecaja za davanje u zakup, koji je otvoren do 25. listopada.

"Posjedujem sve dozvole i ne vidim razlog zbog kojeg se uredenje objekta i valorizacija citavog kupališta dovodi u negativan kontekst", rekao je Ibrahimovic.

Upravo na valorizaciju i uredenje kupališta, medutim, Brajkovic je najviše ogorcen jer kaže da, osim što gradska vlast vec opstruira njegov projekt od 2,7 milijuna eura i koji je vec odavno trebao biti u funkciji i službi gradana, vizija gradske vlasti o kupalištu svodi se na brvnare.

"Spletkarenjem poput onog u slucaju Valkana ova vlast stvara negativnu poduzetnicku klimu u kojoj niti predvidaju, niti planiraju razvoj, a nedostatak vizije potkrjepljuju lošim planiranjem cineci generacijsku štetu ovom gradu", rekao je Brajkovic.

Napomenuo je da priprema tužbu protiv Grada Pule u slucaju da ne ispoštuje ugovor o pravu gradenja koji je, prema njegovim rijecima, Grad dužan s njim potpisati u roku od 30 dana od donošenja granica pomorskog dobra na Valkanama.

Što se tice gradnje i natkrivanja ugostiteljskog objekta iznad odbojkaških terena, nadležni procelnik Damir Prhat je rekao da se vjerojatno radi o privremenoj konstrukciji, no da ce poslati komunalne redare koji ce utvrditi ima li spornih situacija.


Podijeli: Facebook Twiter