Gradnja na istočnom kraku Ipsilona tek 2014.

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Valter Boljunčić, zastupnik IDS-a, uputio je na saborskom aktualnom satu ministru prometa Siniši Hajdašu Dončiću pitanje o početku nastavka građenja na istočnom kraku Ipsilona od Pazina do Matulja. Podsjetio je da je na tom dijelu Ipsilona, izgrađenom kao brza cesta, promet gust, a značajan je za spoj Istre s ostalim dijelovima Hrvatske i dolazak turista, a u profilu autoceste i za sigurnost prometa. Podsjetio je da je za dionicu od Rogovića do tunela Učka otkupljen veći dio zemljišta, da su ishodovane i građevinske dozvole, pa bi tehnički građenje moglo i sada započeti.

Ministar Siniša Hajdaš Dončić potvrdio je da je na trasi otkupljeno 75 posto zemljišta, da su građevinske dozvole za pojedine dionice pravomoćne, ali da prije nastavka rada treba uskladiti koncesijski ugovor. Konkretno, ugovorom o koncesiji iz 1995. država godišnje iz proračuna isplaćuje koncesionaru Bina-Istri, ovisno o prometu, od 20 do 25 milijuna eura.

- Radi zaštite tržišnog natjecanja, ove odredbe iz ugovora moraju prijeći dva postupka pred odgovarajućim tijelima Europske komisije, a svaki od njih traje 60 dana. Koncesionar ima potpisan predugovor sa konzorcijem banaka, koji nakon toga može aktivirati i započeti s gradnjom, zaključio je ministar Hajdaš Dončić.

Prema onome što je rekao ministar, Valter Boljunčić je zaključio da bi u najboljem slučaju gradnja na istočnom kraku Ipsilona mogla započeti u veljači 2014. godine. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter