Gradnja marine na ušću rijeke Raše u ladicama državnog povjerenstva

Pogleda na dolinu Raše - vlasnici pulske tvrtke su ulagači iz Cipra, Rusije, Češke i Ukrajine (P. GREGOROVIĆ)
Pogleda na dolinu Raše - vlasnici pulske tvrtke su ulagači iz Cipra, Rusije, Češke i Ukrajine (P. GREGOROVIĆ)

Zahtjev za proglašenjem strateškog investicijskog projekta društva Green fjord d.o.o. više od godinu dana stoji u ladicama Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekta. Riječ je o projektu pulske tvrtke Green fjorda da na ušću rijeke Raše izgradi nautičku marinu.

Željka Krhač iz službe za privlačenje investicija Agencije za investicije i konkurentnost nam je rekla da su po zaprimanju uredne dokumentacije Green fjorda, u ožujku 2015., nastavili s postupkom provođenja administrativne provjere, te prikupili stručna mišljenja i ocjene središnjih tijela državne uprave. Pojasnila je kako su prijavu dostavili 23. lipnja 2015. Ministarstvu gospodarstva, a radi upućivanja na dqaljnje razmatranje Povjerenstvu za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekta, zajedno s cjelokupnom prijavnom dokumentacijom, te pripadajućim mišljenjima i ocjenama središnjih tijela.

Još bez odluke

Krhač naglašava da prema trenutnim saznanjima navedeno Povjerenstvo do danas nije odlučivalo o prijedlogu predmetnog investicijskog projekta. Zaključuje kako u ovom trenutku ne mogu predvidjeti dinamiku sastajanja povjerenstva, niti prejudicirati možebitne odluke u pojedinim predmetima.

Inače, pulska tvrtka je taj zahtjev podnijela prije nego je u lipnju 2015. dano u zakup - na 50 godina - 266 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u dolini rijeke Raše. Stoga, ako i Povjerenstvo bude dalo pozitivno mišljenje na zahtjev pulske tvrtke, pitanje je hoće li se ono moći realizirati, te ima li uopće slobodnog zemljišta na kojem mogu izgraditi marinu.

Tko su suvlasnici?

Vlasnici Green fjorda su Roman Denkovych iz Cipra; Sergey Ranyushkin iz Rusije; Viacheslav Bondarev iz Češke; Sergiy Leontyuk i Sergii Iergenov iz Ukrajine. Od ovih pet suvlasnika, jedino je Ranyushkin aktivan u još nekoliko tvrtki iz južne Istre. Prokurist je u firmi Mars i luna iz Pješčane uvale, te suvlasnik i direktor u pulskoj tvrtki South Way i Albeo. Međutim, nismo uspjeli doći do njihovih izjava. Telefone koje su prijavili u imeniku ili se ne koriste, a sigurno je da se na njih ne javljaju.

Tvrtka Green fjord je registrirana u Puli na adresi Kačića Miošića 4. Na toj adresi jedio što smo našli je poštanski sandučić, koji zajednički koriste tvrtke Green fjord, South Way i Albeo.

Marina Green fjorda ucrtana u županijski i općinski Prostorni plan

Općinska načelnica Glorija Paliska Bolterstein veli da su predstavnici Green fjorda predstavili svoje planove na sastanku u Općini, a na kojem je prisustvovao i gradonačelnik Labina. Dodala je kako je projekt Green fjorda - izgradnja marine - ucrtan u županijski i općinski Prostorni plan.

- Naravno da je pažnju Općine pobudio projekt koji pretendira biti proglašen strateškim. Da on jednom sutra zbilja bude proglašen strateškim, bio bi to prvi takav na Labinštini, izjavila je načelnica Paliska Bolterstein, te zaključila da pozdravljaju i podržavaju svako ulaganje koje doprinosi gospodarskom razvoju, korištenju privrednih resursa i otvaranju radnih mjesta, pod preduvjetom da se radi o zdravom investitoru u svakom pogledu. (Paulo GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter