Gradnja LNG terminala 2011.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva donijelo pozitivno rješenje o prihvatljivosti zahvata izgradnje LNG terminala na otoku Krku za okoliš, iz Adria LNG konzorcija je receno da je vecina potrebne dokumentacije za podnošenje zahtjeva za lokacijsku dozvolu spremna te ce on biti podnesen u najkracem roku.

Prema prvobitnim planovima, lokacijska je dozvola trebala biti izdana još prije godinu dana. Cak i ako sada bude izdana u roku od mjesec-dva, gradnja samog terminala zapocet ce 2011. godine. No prije pocetka gradnje predstoji nekoliko važnih koraka, kako isticu i iz Adria LNG-a.

Investitori ce nakon izdavanja lokalcijske dozvole zapoceti s izradom projektne dokumentacije, a onda i pokrenuti postupak odabira glavnog izvodaca medunarodnim javnim natjecajem.

Kljucni element za donošenje konacne odluke o ulaganju, odnosno svojevrsni biti ili ne biti cijelog projekta, bit ce okoncanje dvaju postupaka. Prvi se odnosi na daljnju prilagodbu hrvatskih mrežnih pravila da bi se omogucio prihvat prirodnog plina iz razlicitih izvora. Drugi je vezan za zahtjev koji ce Adria LNG podnijeti Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji za izuzece pristupa trecih strana LNG terminalu u Omišlju.

Motiv za postavljanje takvog zahtjeva za izuzecem u Adria LNG-u objašnjavaju potrebom da se osigura da sav raspoloživi kapacitet buduceg terminala bude na raspolaganju njegovim vlasnicima, kako stranim, tako i domacim, i to u omjerima sukladnim vlasnickom udjelu.

Za sudjelovanje u izgradnji LNG terminala postoji velik interes domacih tvrtki, a u Adria LNG-a ocekuju da bi hrvatski izvodaci mogli sudjelovati u otprilike 40 posto od ukupne vrijednosti projekta, neovisno o odabiru glavnog izvodaca.


Podijeli: Facebook Twiter