Gradnja LNG-a na Krku u suradnji s Katarom?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, koja boravi u službenom posjetu Kataru u sklopu brojnog hrvatskog izaslanstva na čelu s predsjednikom Ivom Josipovićem, sastala se u nedjelju s katarskim ministrom vanjskih poslova Halidom Bin Mohamed Al-Atijahom s kojim je razgovarala o političkoj i gospodarskoj suradnji.

Što se gospodarske suradnje tiče, jedna od glavnih tema razgovora je mogućnost suradnje na izgradnji LNG terminala na Krku, ali postoji cijeli niz projekata u energetici na kojima bi dvije zemlje mogle potencijalno surađivati. Bilo je riječi i o suradnji u području prehrambene industrije, kao i da će se sporazum o suradnji u kulturi aktivirati u najskorijoj budućnosti. 

Dodala je da je jedna od tema razgovora bio i interes hrvatskih gospodarskih subjekata da u Kataru, u okviru njihovog tehnološkog parka, razvijaju određene softvere te da zajedno s tom zemljom nastupaju na trećim tržištima. Nadalje, Zagrebačko sveučilište planira otvoriti Centar za arabistiku, što je još jedan od prostora za suradnju.

Ministrica je zahvalila Al-Attijahu na pomoći u otvaranju veleposlanstva RH u Kataru i Islamskog centra u Rijeci, kao i doprinosu pri otvaranju katarskog veleposlanstva u Hrvatskoj.

Predsjednik Josipović u nedjelju je svečano otvorio hrvatsko veleposlanstvo u glavnom katarskom gradu Dohi, prvo veleposlanstvo RH u nekoj od zemalja Perzijskog zaljeva. Tom prigodom je u govoru ministrica Pusić rekla da je otvaranje veleposlanstva "potez kojim Hrvatska želi prema prijateljskom Kataru otvoriti nove kanale komunikacije još intenzivnije nego do sada".

Hrvatska je Katar dosad pokrivala iz veleposlanstva u Egiptu, a prvi hrvatski veleposlanik u Dohi je Tomislav Bošnjak. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter