Gradnja kanalizacije starta u Vinkuranu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon godina najava, Opcina Medulin nedavno je konacno i formalno ušla u projekt "Jadran". Ugovor o podzajmu i poddarovnici u sklopu tog projekta Opcina i medulinski komunalac Albanež sklopili su s Hrvatskim vodama 21. travnja. Vrijednost ugovora je 59 milijuna kuna, od cega ce se 25 milijuna osigurati kreditom Svjetske banke. Gotovo 50 posto su bespovratna sredstva, jer državni proracun sudjeluje u projektu s 12 milijuna, Hrvatske vode s tri milijuna, dok je darovnica Globalnog fonda za okoliš teška devet milijuna kuna.

Albanež, kojem domacinstva po kubiku utrošene vode placaju 2,81 kunu naknade za razvoj, a ostali korisnici 5,64 kune po kubiku, sudjeluje u projektu s deset milijuna kuna. Novcem sakupljenim od naknade financirat ce se izgradnja komunalne infrastrukture i otplata podzajma. Otplata anuiteta pocinje 2014. i traje deset godina. Ucešce Albaneža u otplati anuiteta podzajma iznosi 78 posto, a Hrvatskih voda 22 posto.

Najveca investicija odnosi se na projektiranje i gradenje uredaja za procišcavanje otpadnih voda Marlera i teška je oko 45 milijuna kuna. Uredaj ce se s 20 posto financirati iz darovnice. Hrvatske vode još trebaju izabrati najpovoljniju vrstu uredaja, s obzirom na troškove izgradnje i održavanja, a planirani rok za njegovu izgradnju je lipanj 2013. Na podmorski ispust tog uredaja potrošit ce se tri milijuna kuna dok ce trošak nadzora nad izgradnjom uredaja i ispusta iznositi milijun kuna.

U Vinkuranu ce se graditi glavni kolektori, za koje ce se izdvojiti šest milijuna kuna, a nadzor ce koštati 250 tisuca. Vec postoje glavni projekti pa radovi mogu poceti ujesen. Za rekonstrukciju crpne stanice Kažela izdvojit ce se dva milijuna kuna, a za nadzor nad radovima 150 tisuca. Pocetak radova planiran je takoder za jesen. Projektiranje procistaca i podmorskih ispusta u Banjolama i Premanturi koštat ce 1,6 milijuna kuna. (T. GRBIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter