Gradnja kampusa (ne)može poceti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vec su tri mjeseca prošla od donošenja državnog proracuna u kojem su najzad predvidena sredstva za gradnju kampusa pulskog Sveucilišta Jurja Dobrile. Medutim, vec se najavljuje rebalans, a novac države još nije stigao na pulsko sveucilište pa postoji bojazan da pri rezanju troškova ponovno deblji kraj izvuku studenti u sveucilišnom gradu koji nema riješeno pitanje studentske menze i doma.

Od svih drugih sveucilišnih gradova u Hrvatskoj te objekte nema još samo Dubrovnik.

U prosincu prošle godine je potvrdena vijest da je osigurano dodatnih pet milijuna kuna za pulski kampus. "Sigurno cemo u 2010. poceti s njegovim uredenjem", kazao je tada Robert Matijašic, rektor pulskog Sveucilišta.

Gradnja kampusa - studentskog restorana i doma - još nije pocela iako je napravljena sva dokumentacija i Sveucilište od ljeta ima gradevinsku dozvolu. "Povjerenstvo priprema natjecaj za javnu nabavu, a sredstva možemo povuci kada se natjecaj raspiše i krene se s radovima", objasnio je u srijedu rektor.

Vjeruje da najavljeni rebalans ovoga puta nece dirati u stavku za pulski kampus, kao što je to ucinjeno rebalansom u travnju lani, kad je pulskom sveucilištu oduzeto 1,5 milijuna kuna, što je bio jedan od razloga proljetne studentske blokade.

Natjecaj kojim ce poceti toliko ocekivana investicija trebao bi biti objavljen za sedam do deset dana. Osim iz državnog proracuna, dodatnih šest milijuna kuna osigurano je kreditom Europske investicijske banke, i to na temelju zahtjeva Grada Pule i tadašnjeg Ministarstva mora, prometa i razvitka.

Kako saznajemo, novac je spreman, investicija samo što nije pocela i samo se ceka da Grad Pula potpiše aneks ugovora s Ministarstvom regionalnog razvoja koje je u meduvremenu postalo nadležno. Ukupna predvidena vrijednost ulaganja u kampus, koji bi se gradio u jednom od bivših bolnickih odjela, procjenjuje se na 16 milijuna kuna.


Podijeli: Facebook Twiter