Gradnja i krajolik od prapovijesti do srednjeg vijeka

Kristina Džin i Tatjana Tomaić na otvaranju skupa (N. LAZAREVIĆ)
Kristina Džin i Tatjana Tomaić na otvaranju skupa (N. LAZAREVIĆ)

Ovogodišnje, 21. izdanje Međunarodnog arheološkog savjetovanja Međunarodnog istraživačkog centra za arheologiju Brijuni-Medulin otvoreno je jučer u zgradi Općine Medulin.

Skup se održava u suradnji Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" iz Zagreba i Centra za arheološka istraživanja - MIC-a za arheologiju Brijuni-Medulin pod trajnim visokim pokroviteljstvom UNESCO-a, a posvećeno je utemeljiteljici ovoga skupa dr. Vesni Girardi Jurkić.

Dijalog s krajolikom

Naslov ovogodišnjeg skupa glasi "Gradnja i krajolik od prapovijesti do srednjeg vijeka - arheologija i nove tehnologije", a na otvaranju skupa mr. Kristina Džin se osvrnula na dosadašnja izdanja te iznijela što je sve učinjeno.

Nazočne su pozdravili i mr. Tatjana Tomaić, u ime Instituta "Ivo Pilar", Guido Rosada, u ime stranih sudionika te načelnik Općine Medulin Goran Buić. Potom su održana tri predavanja.

Kristina Džin se osvrnula na dvadeset godina istraživanja na poluotoku Vižula upitavši se kako dalje te je rezimirala što je sve do sada učinjeno - arheološki radovi, izložbe, projekti i drugo.

Guido Rosada sa Sveučilišta u Padovi govorio je o "Dijalogu s krajolikom - Tyana u Kapadokiji", a Giuseppe Salemi s istoga sveučilišta o "Antičkim krajolicima i suvremenoj tehnici - crtanje, analiza i 3D otisak".

Međunarodni istraživački centar za arheologiju Brijuni-Medulin (MIC za arheologiju), utemeljen 1994. kao ustrojbena jedinica Sveučilišta u Zagrebu na inicijativu Arheološkog zavoda Filozofskog fakulteta u Zagrebu, sustavno unapređuje kulturnu i znanstveno-istraživačku djelatnost na području arheologije i zaštite spomeničke baštine organizacijom arheoloških iskapanja, konzervacijom i predstavljanjem starina u Istri.

Važna istraživanja

- U 21 godini djelovanja MIC za arheologiju je istražio dio antičko-kasnoantičke nekropole Burle kod Medulina (istraženo 365 grobova, 1. - 6. st.); antičko-kasnoantička zdanja u uvali Sv. Antun i Sv. Lucija kod Novigrada (1. - 4. st.) te od 1995. provodi iskapanja uz konzervaciju rimsko-kasnoantičkog carskog rezidencijskog maritimnog kompleksa Vižula kod Medulina u suradnji s arheološkim odjelima filozofskih fakulteta u Zagrebu i Zadru te Odjelom za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci, kazala je mr. Džin. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter