Gradnja hotela kod Delfina ovisi o konzervatorima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na podrucju nekadašnjeg restorana Delfin u Kandlerovoj ulici nedavno su dovršeni istraživacki radovi o kojima ovisi i buducnost tog dijela, odnosno projekti vlasnika, Arenaturista, koji ondje namjerava graditi manji hotel i restoran. O pronalascima na tom podrucju raspitali smo se kod voditeljice Novovjekovne zbirke Arheološkog muzeja Istre Tatjane Bradara koja je provela prvo sondažno arheološko istraživanje.

Biskupski dvor i krstionica


"Pregledom katastra od 1820. godine primjecuje se da na vecem dijelu tog podrucja nisu zabilježene gradevine, vec zelena površina. Zapadno od katedrale do polovice 19. stoljeca nalazio se biskupski dvor i krstionica križnog tlocrta sagradena u 5. stoljecu.

Prema snimku, na prostoru sonde V nalazili su se zidovi južnog kraka krstionice, no dosadašnjim rezultatima sondiranja zidove je dosta teško opredijeliti, nastavila je voditeljica te je objasnila da ce konkretnije odgovore o tome je li sacuvana arhitektura pripadala krstionici ili je prilikom gradnje stožera u potpunosti srušena biti moguce dati nakon širenja i produbljivanja iskopa.

Na cijeloj površini bilo je otvoreno ukupno sedam sondi, od kojih je pet bilo izvan, a dvije u unutrašnjosti postojeceg objekta.

Tijekom radova proširene su dvije sonde - II i VI., no niti u jednoj sondi nije se uspjelo doci do kraja kulturnog sloja jer je postojala opasnost od urušavanja. Sve sonde dale su slicne rezultate.

Mogu se ocekivati i prapovijesni nalazi


Ispod betonske ploce nalazio se sloj nasipa u kojem su pronadeni nalazi iz 19. i 20. stoljeca te kameni ulomci koji se mogu datirati u anticko i predromanicko vrijeme. Ispod nasipa u sondama IV, V, VI i VII sacuvano je poplocenje, možda nekadašnjeg trga, ispod kojeg se nalazi anticki sloj. U svim sondama pronadene su kockice mozaika i ostatci fresaka. U dubljim slojevima mogu se ocekivati i prapovijesni nalazi, rekla je Bradara o otkricima.



Pronadeno je dosta ulomaka rimske keramike (amfore, svjetiljke, stolno i kuhinjsko posude), nekoliko novcica, staklenih predmeta, životinjskih kostiju i školjaka, dosta crno-bijelih kockica mozaika te raznobojnih fresaka. Takoder, sacuvana je manja površina in situ mozaickog poda od bijelih kockica dimenzija 1,1 x 0,5 metara. U nasipu su pronadeni anticki ulomci s natpisom, ulomci predromanicke oltarne pregrade te lulice i keramicko posude s otisnutim ukrasom iz 19. stoljeca.

Najstariji pronadeni nalaz je posuda daunijskog tipa iz sjeverne Apulije iz 6. stoljeca prije Krista, a najmladi keramicko i stakleno posude iz 19. i 20. stoljeca. Nakon istraživanja arhitektonski nalazi u sondama zašticeni su geotekstilom, a sonde su zatrpane mljevenim-kamenim tamponom. (I. N. TURKOVIC)

Hotel ovisi o konzervatorima


Izvršni direktor Arenaturista Igor Štokovic tek nam je kratko rekao da Arenaturist ceka izvješce konzervatora o istražnim radovima te da ce se tek tada donijeti odluka o tome kada ce se krenuti u tu investiciju. Inace, kako kaže Štokovic, idejni se projekt oko ovog malog gradskog hotela nije promijenio. Valja podsjetiti da su iz Arenaturista najavili gradnju malog gradskog hotela koji bi trebao imati 40-ak soba te restoran i kafic u prizemlju, što je prostornim planom moguce. Buduci da za to nece biti potrebno izdvajati tko zna kako veliki novac, kada se za to budemo odlucili, bilo bi gotovo u relativno kratkom roku, kazao je svojevremeno Štokovic. (B. B.)

Zidovi krstionice dio buduceg objekta


Procelnik pulskog Konzervatorskog odjela Zoran Glivarec kaže da ce pojedini arheološki nalazi, kao što su ostaci zidova krstionice, biti uklopljeni u buduci projekt izgradnje hotela koji je trenutno u fazi izrade projektne dokumentacije. Buduci da su konzultacije s projektantima u tijeku, u ovoj fazi je nezahvalno utvrdivati rokove izgradnje, zakljucuje Glivarec. (B. B.)


Podijeli: Facebook Twiter