Gradnja buzetske obilaznice početkom 2015.?

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

Zaobilaznica Buzeta, tzv. zapadna zaobilaznica, gotovo da je pala u zaborav, a ponovo ju je na svjetlo dana svojim zastupničkim pitanjem izvukao saborski zastupnik Damir Kajin. Prema odgovoru ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića, Hrvatske ceste u ovoj godini planiraju sredstva za izradu cjelokupne projektne dokumentacije te upravnog postupka na ishođenju lokacijske i građevinske dozvole za zaobilaznicu Buzeta, a u pripremi je i projektni zadatak za raspisivanje javnog nadmetanja za projektiranje.

Tvrtka IGH, Poslovni centar Rijeka, još je 2005. godine izradila idejno rješenje za zaobilaznicu od 1,2 kilometra dužine, podsjetio je Hajdaš Dončić. Trasa zaobilaznice, prema tadašnjoj dokumentaciji, trebala se kružnim raskrižjem ispod naselja Verona na državnoj cesti Buzet - Ponte Porton spajati na raskrižje kod Stanice za tehnički pregled, odnosno na državnu cestu Buzet - granični prijelaz Požane. Na osnovi idejnog rješenja 2007. ishođena je lokacijska dozvola, koja je vrijedila do srpnja 2011.

Uz provedeni postupak javne nabave za usluge projektiranja te planiranih 18 mjeseci projektiranja i upravnog postupka za ishođenje lokacijske i građevinske dozvole, izgradnja zaobilaznice mogla bi početi najranije krajem iduće godine ili početkom 2015. Vrijednost izgradnje 1,2 kilometara duge zaobilaznice s dva rotora danas se procjenjuje na 15 milijuna kuna.

Saborskog zastupnika Kajina zanimali su i drugi cestovni projekti. U tijeku je modernizacija državne ceste Buzet - Roč, a iz odgovora ministra Hajdaša Dončića proizlazi da će radovi biti dovršeni 19. svibnja. Izvođač je GP Krk, a ukupna ugovorna vrijednost je 30,6 milijuna kuna.

Nastavak modernizacije ceste od Buzeta prema graničnom prijelazu Požane je u planu, a njena izvedba će se, neodređen je bio Hajdaš Dončić, uključiti u iduće plansko razdoblje. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Sutra gotova rekonstrukcija raskrižja?

Hrvatske ceste provode i rekonstrukciju raskrižja dviju državnih i županijske ceste na donjim semaforima u Buzetu. Radove također izvodi GP Krk, ugovorena vrijednosti je 4,46 milijuna kuna. Neslužbeno doznajemo da je prvobitni rok završetka 6. veljače zbog objektivnih razloga produžen do 1. ožujka, odnosno do sutra!


Podijeli: Facebook Twiter