Gradnja bolnice u direktnom web prijenosu

Gradilište nove bolnice u Puli (D. ŠTIFANIĆ)
Gradilište nove bolnice u Puli (D. ŠTIFANIĆ)

Istarski župan Valter Flego tijekom jučerašnjeg aktualnog sata upoznao je vijećnike Županijske skupštine s procedurom gradnje termoelektrane Plomin III upozoravajući da Prostorni plan Istarske županije kao energent za to postrojenje predviđa plin. Budući da su iscrpljene sve zakonske mogućnosti, rekao je, pokrenuto je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću oko Plomina III. Savjetovanje je otvoreno do 15. ožujka, a 21. ožujka održat će se savjetodavna konferencija u Labinu na kojoj će se razgovarati o Plominu.

Maja Šarić je pitala u kojoj je fazi izrada Strategija razvoja Istarske županije i Master plana turizma u Istarskoj županiji, na što je načelnik Županijske uprave Valerio Drandić odgovorio da je izrada strategije u fazi usuglašavanja završnog teksta i mogla bi biti dovršena do kraja mjeseca. No, mora se, kaže Drandić, čekati da RH najprije donese nacionalnu Strategiju regionalnog razvoja. Župan Flego, kao predsjednik TZ Istre, odgovorio je da je ugovor za izradu Master plana potpisan i da bi po tom ugovoru trebao biti dovršen do početka srpnja.

Na pitanje Danice Miletić o gradnji nove bolnice u Puli, županijski pročelnik za održivi razvoj Josip Zidarić između ostalog je rekao da će se uskoro postaviti web kamere pa će ljudi moći izravno pratiti kako se odvija gradnja. Nabavka novog CT-a i uređaja za magnetsku rezonancu (MR) zanimala je pak Lina Kuharića. Valerio Drandić mu je odgovorio da je u tijeku priprema natječajne dokumentacije i to za najjači, 126-slojni uređaj, a nabavit će se i najsuvremeniji uređaj za MR. Sve bi to po Drandiću moglo biti gotovo već tijekom ovog ljeta, ako ne bude žalbi s obzirom da postoji velika konkurencija na tržištu ovakve opreme.

Nedavno je, rekao je Tedi Chiavalon, predložen plan da se Hrvatska podijeli na pet regija pri čemu bi Istra bila utopljena u nešto gdje ne pripada. "Županijska skupština donijela je deklaraciju o jedinstvenosti Istri i zato neka prekrajaju Hrvatsku, a Istru neka ostave na miru", poručio je Chiavalon. Župan mu je odgovorio da su pokrenuli argumentiranu raspravu o budućim regijama, a da Istra ima kapacitete da ostane samostalna regija. "Istra ima šoldi da plaća svoje račune", rekao je Flego. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter