Graditi respektabilnost zazirući od prosječnosti

Domagoj Terzić
Domagoj Terzić

Rovinjski glazbenik Domagoj Terzić začetnik je i organizator rovinjskog festivala barokne glazbe BaRoMus, a osim toga, redovito i koncertira. Bio je to povod da porazgovaramo s njime o tom značajnom festivalu i o njegovoj koncertnoj djelatnosti.

- Idejni ste začetnik BaRoMus festivala koji se već deset godina održava u Rovinju. Krizi unatoč, i dalje svake godine na festival dovodite prestižne izvođače. Kako to uspijevate?

- Zasigurno nije slučajnost činjenica da se BaRoMus Festival u svojih deset godina postojanja uspio pozicionirati u sam vrh sličnih programa ozbiljne glazbe u Hrvatskoj, a prepoznat je kao respektabilan projekt i izvan granica zemlje. Festival je sadržajno rastao postupno i planski, a moj je izbor od početka bio ići korak po korak i od temelja graditi respektabilnost manifestacije zazirući od prosječnosti. To se pokazalo dobrim izborom, a BaRoMus je iz godine u godinu potvrđujući svoju kvalitetu postajao kulturna i društvena činjenica, što je bio i moj cilj. Magična formula ne postoji, a povjerenje privatnih i institucionalnih subjekata stjecano je upornim i mukotrpnim radom, entuzijazmom, vjerom u uspjeh i neodustajanjem i u najtežim trenucima nerazumijevanja. Veliku podršku nam od samih početaka pruža lokalna poslovna zajednica, posebno Adris grupa.

- Imate posebno izražen afinitet za glazbu iz perioda baroka. Odakle se rodila ta ljubav?

- Točno, BaRoMus festival je i nastao kao manifestacija koja se bavi glazbom starih majstora. Radi se o vrlo bogatom razdoblju glazbene povijesti zapadnog dijela svijeta koji je kao takav neizostavan dio i naše glazbene povijesti. Naime, postoji čitav niz široj publici nedovoljno poznatih i prilično zanemarenih ranobaroknih skladatelja koji su djelovali u našim krajevima, a koji su vrijedni izvođenja. Osim toga upravo je Rovinjac Francesco Spongia zvani Usper bio istaknuti ranobarokni kompozitor nezanemarive vrijednosti, pa smatram da kvalitetna valorizacija njegovog opusa zaslužuje pažnju zbog svoje kvalitete i činjenice da ga možemo smatrati našim skladateljem.

Tijekom ovih deset godina na BaRoMusu je izveden određen broj njegovih djela i nekolicina modernih praizvedbi skladbi iz njegova opusa. Jedan od takvih programa bio je "La compagnia de'cantori di Francesco Spongia" u izvedbi poznatih sastava Gambe di Legno Consort i ansambla Bandantica la pifarescha ostvaren 2008. godine. Tonski je zabilježen djelić Spongina opusa. Ovdje se ne radi se o mom isključivom afinitetu prema baroknoj glazbi, već i o odgovornosti društva da prepozna vrijednost njegova lika i djela u kontekstu europske ranobarokne produkcije. Kod nas je stara glazba u smislu izvođenja još uvijek nedovoljno razvijena, budući da ne postoje akademije ili odjeli za ranu glazbu unutar postojećih institucija. (Razgovarala V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter