Gradit ce se unutar rockih zidina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Buzetski vijecnici su na posljednjoj sjednici donijeli urbanisticki plan uredenja naselja Roc. Novost je što se unutar povijesne jezgre predvida i nova izgradnja, ali iskljucivo na tzv. zgradnim cesticama koje su nekad bile izgradene, a danas više nisu, rekao je autor plana Davor Matticchio iz pulske tvrtke Ad-arhitektura i dizajn. Unutar starogradske rocke jezgre, kao poticaj njenoj revitalizaciji, uz stambenu predvidena je i mješovita namjena, gospodarske ili uslužne prirode, primjerice nekoliko manjih smještajnih objekata na razlicitim lokacijama povezanih zajednickom recepcijom i ugostiteljskim objektom, po uzoru na talijanski pokret albergo diffuso ili difuzni hotel.

Na javnim površinama buzetskog podrucja akciju suzbijanja komaraca jednom godišnje, i to pocetkom srpnja, provode djelatnici Veterinarske ambulante Porec prema ugovoru sklopljenom za cetverogodišnje razdoblje, no ljetos to ocito nije bilo dovoljno. Kišna godina s više vlage pogodovala je komarcima. Ove ih je godine na sjeveru Istre bilo puno više nego prijašnjih pa je Igor Božic (IDS) upitao je li dezinsekcija uopce provedena i, ako jest, tko je odgovoran za loše odraden posao.

"Zbog najezde komaraca i pojave tigrastog komarca njihova su staništa i ovog ljeta zaprašivana insekticidima neopasnim za ljude i domace životinje, osim za pcele. Nekoliko dana nakon zaprašivanja stavljene su i tablete u vode stajacice. Troškovi dezinsekcije, ukljucujuci i deratizaciju, krecu se oko osam tisuca kuna godišnje", odgovorio je komunalni redar Serdo Cinko te rekao da je otvoreno pitanje je li to dovoljno i je li trebalo poduzeti mjere za izvanrednu dezinsekciju.

Na pitanje Jadranke Vivoda (IDS) na kojim se podrucjima provodi deratizacija i dezinsekcija, Cinko je uzvratio da se deratizacija provodi u starogradskoj jezgri Buzeta, a dezinsekcija na gradskim javnim površinama, u buzetskim naseljima Korenika, Franecici, ali i u Maruškicima. Vivodu je zanimalo što je s Vrhom i Sovinjakom, selima uz rijeku Mirnu i u okolici akumulacijskog jezera, gdje je pojava komaraca intenzivnija. Zakljucila je da treba nešto poduzeti jer ne bi htjela da se stekne dojam da se dezinsekcija vrši samo u gradskom središtu.

Podsjetila je i na upozorenja lovaca i tartufara da je Buzeštinu zahvatila epidemija dirofilarioze pasa, a ove opasne parazite prenose upravo komarci. Od 12 testiranih pasa iz Valica, sela kod Motovunske šume, u dolini Mirne, njih devet je zaraženo. "Programom preventivnih mjera dezinsekcije i deratizacije, koji propisuje Županija, za podrucje Grada Buzeta predvidena je jedna dezinsekcija i dvije deratizacije godišnje", izjavila je procelnica Odjela za gospodarenje prostorom Anica Milkovic Grbac.


Podijeli: Facebook Twiter