Gradit će se i sportsko-lječilišni bazenski kompleks

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dva sporazuma značajna za budući razvoj rovinjske Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Dr. Martin Horvat" potpisali su u ponedjeljak istarski župan Valter Flego, rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga i ravnatelj te zdravstvene ustanove Marinko Rade. Sporazumom o financiranju i kreditnoj suradnji iskazana je namjera o ulaganju u rovinjsku bolnicu u ukupnom iznosu od 20 milijuna kuna, pri čemu je utvrđeno da će Istarska županija dati bolnici suglasnost za zaduživanje, a kredit će u jednakom omjeru otplaćivati Županija, Grad i bolnica.

Drugim ugovorom, odnosno Okvirnim sporazumom o suradnji koji je potpisao i direktor javne ustanove Valbruna sport d.o.o Rovinj Branko Rajko, iskazana je namjera za realizacijom sportsko-lječilišnog bazenskog kompleksa. Istarska županija pravo građenja kompleksa prenosi na Grad Rovinj, a bolnica će snositi troškove opremanja dijela bazenskog kompleksa namijenjenog isključivo njezinim pacijentima, dok će troškove izgradnje kompleksa i opremanja drugog dijela objekta snositi Rovinj.

Najviši standardi

Ustvrdivši da je uređenje Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju omogućiti zdravstvenu uslugu po najvišim i najsigurnijim standardima, Rade je rekao da će kreditna sredstva biti utrošena za obnovu stolarije, fasadu, uređenje soba i izmjenu toplinskog sustava. Dio sredstava osigurat će i Ministarstvo zdravstva i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

- Obećali smo da ćemo stabilizirati bolnicu i spasiti je, što smo i učinili. Dugoročno će ulaganja omogućiti bolnici da postane prepoznatljivom i kvalitetnom ustanovom koja će efikasno pomoći našim pacijentima, poručio je Rade.

Prema riječima župana Flega, uređenje bolnice od iznimne je važnosti za Istarsku županiju kao njezinog osnivača i vlasnika zemljišta na kojem se nalazi.

- Riječ je o velikom ulaganju u bolnicu, kakvo još nije učinjeno otkad postoji Istarska županija, naglasio je Flego, dodavši da će se time rovinjska bolnica pozicionirati među vodeće specijalne bolnice ne samo u Hrvatskoj, već i šire.

Razvoj klubova

- Tom investicijom osiguravamo budući razvoj našeg plivačkog i vaterpolskog kluba i omogućavamo građanima bolje uvjete za aktivnosti. Obnovom bolnice stvorit će se dodatni uvjeti za ostvarivanje samostalnosti u prihodima i još bolji plasman usluga, osobito u zdravstvenom turizmu, poručio je gradonačelnik Paliaga.

Tijekom boravka u Rovinju bolnicu je posjetio i ministar turizma Gari Cappelli.

- Rovinj iz godine u godinu pozitivno iznenađuje svoje goste, međutim za nas koji poznajemo rovinjski turizam to i nije iznenađenje, jer znamo da se radi o rezultatu kontroliranog i planskog razvoja. Tako je i s rovinjskom bolnicom. Mi smo sudjelovali u izgradnji i uređenju plaže, te se time uključili u realizaciju kvalitetnog projekta koji se razrađuje već nekoliko godina. Ja sam bio u kontaktu s ravnateljem bolnice i kroz te kontakte osjetio sam snažnu volju, stručnost i jako dobar pristup onome što priprema u budućnosti. On je planirao investicije i predvidio kvalitetu koju bolnica može pružiti nekome tko će sutra u njoj rješavati svoje zdravstvene probleme. Mislim da je to dobar pristup, odnosno da je zdravstveni turizam taj koji će dodatno povući Rovinj i doprinijeti da što više ovdašnjih vrhunskih hotela bude otvoreno i popunjeno i izvan strogih okvira turističke sezone, kazao je Cappelli te podsjetio i da je u pripremi zakonska podloga koja će omogućiti ulaganja u zdravstveni turizam.

Ministarstvo turizma, kazao je, već je svoj prijedlog uputilo u saborsku proceduru, a do konca godine to će učiniti i Ministarstvo zdravstva, tako da bi početkom naredne godine trebala biti otvorena vrata i toj priči i planiranim investicijama od oko 350 milijuna kuna u zdravstveni turizam. (M. PAVLOVIĆ/Hina)


Podijeli: Facebook Twiter