Gradit će se domovi umirovljenika u Medulinu i u Banjolama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medulin i Banjole dobivaju domove umirovljenika u kojima će se po povlaštenoj cijeni moći smjestiti osobe s područja ove općine, odlučilo je Općinsko vijeće Medulina, oformivši na preksinoćnoj sjednici Javnu ustanovu socijalne skrbi - Dom za starije osobe. Općina Medulin kao osnivač za početak rada ustanove osigurala je 50 tisuća kuna, a dodatna sredstva namaknut će se iz cijene usluga koje će plaćati korisnici, budžeta nadležnog ministarstva za one korisnike kojima je rješenjem Centra za socijalnu skrb osiguran smještaj u ustanovi, kao i donacija pravnih i fizičkih osoba. Prema obrazloženju predsjednika Općinskog vijeća Marka Zlatića, cilj je briga o starijim i nemoćnim, a ne ostvarenje zarade, stoga će se dobit usmjeriti u razvoj djelatnosti. Ustanova pod vodstvom privremenog upravitelja počet će raditi nakon pribavljanja rješenja i upisa u registar nadležnog Ministarstva socijalne skrbi. Načelnik Goran Buić objašnjava da je potrebno pribaviti suglasnost Ministarstva socijalne skrbi, nakon čega će se postaviti privremeni upravitelj ustanove koja će upravljati domovima.

- Dom u Banjolama gradit će se na općinskoj parceli koja se nalaz između restorana Kamik i vrtića Sunčica, a onaj u Medulinu na zemljištu iznad Lokve. Dom u Banjolama za stotinu korisnika imat će tzv. socijalnu namjenu, sa subvencioniranim cijenama za umirovljenike s područja općine, dok bi onaj medulinski, za koji Javna ustanova tek treba razraditi model financiranja i izgradnje, imao višu razinu usluge, bio bi i turističke namjene i mogao bi primiti 200 korisnika. Izgradnja doma u Banjolama koštat će oko 20 milijuna kuna i taj iznos će osigurati Općina, bilo putem kredita, fondova ili drugih izvora, najavio je Buić.

Privremeni upravitelj imenovat će se odmah nakon osiguranja sredstava rebalansom proračuna, što se očekuje za oko mjesec dana. Buić u ovom mandatu najavljuje izgradnju barem jednog doma.  

Vijećnici su također proglasili Beralin palac, rodnu kuću don Luke Kirca, katoličkog svećenika i hrvatskog narodnog preporoditelja, kulturnim dobrom od lokalnog značaja, nakon čega će se derutna kuća i zaštititi u suradnji s konzervatorima i resornim ministarstvom. Na kući, koja se nalazi u središtu Medulina, na starom putu od Place prema luci Fontana, spomen je ploča posvećena Kircu koji je bio značajan ne samo za Medulin, nego i cijelu Istru. Rođen 27. rujna 1860. u Medulinu, a preminuo 3. siječnja 1931. u Rakotulama, Kirac je zaslužan za afirmaciju ideje borbe hrvatskog i slovenskog naroda za svoja prava.

Pripadao je najznamenitijim Istranima svog vremena koji su branili, čuvali i štitili hrvatski nacionalni duh za burnih vremena talijanizacije Istre, a koji su bili i članovi Matice hrvatske. Među njima bili su Matko Brajša, Juraj Dobrila, Viktor Car Emin, Eugen Kumičić, Matko Laginja i Tone Peruško.

- Želimo napraviti spomen kuću don Luke Kirca u kojoj se nalazi izvorni namještaj i kamin. Nekoliko je vlasnika derutnog objekta u kojem nitko ne stanuje i koji se u ovakvom stanju nalazi već 50 godina. U dogovoru smo s nekim vlasnicima mislim da bi projekt mogao biti uspješan, rekao je Buić. 

Osim imenovanja članova niza općinskih odbora, vijećnici su usvojili polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna, Plan gospodarenja otpadom od 2017. do 2022. godine te pulskom Vodovodu bez naknade prenijeli poslovni udio u VSI-u Butoniga. Taj udio iznosi 3,02 posto, a njegova je nominalna vrijednost   60.400 kuna. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter