Gradinje: Restaurirane freske u crkvici Svih svetih

 Grzegorz Rodak u Crkvi Svih Svetih u Gradinju
Grzegorz Rodak u Crkvi Svih Svetih u Gradinju

Nakon tri godine radova restaurirane su i sanirane zidne freske nastale u razdoblju od 13. do 16. stoljeća u apsidi crkvice Svih svetih u Gradinju. Iako se prethodno smatralo da crkvica potječe s početka 17. stoljeća, freske kazuju da je riječ o barem tri stoljeća starijoj, srednjovjekovnoj crkvici.

- Freske se sastoje od četiri slikana sloja pri čemu je najstariji sloj na kojem se nalaze sveci i oranti iz 13. stoljeća, iznad njega se nalazi sloj nastao između 13. i 15. stoljeća koji se sastoji od raznih ornamenata i meandara. Treći je sloj kasnogotički zidni oslik s kraja 15. stoljeća na kojem se nalazi Krist na prijestolju, lik Sv. Lovre i pape Siksta II., a četvrti je sloj pučki kasnobarokni oslik niže kvalitete kojeg smo ipak ekstrahirali te sačuvali u sakristiji kao dokument vremena, kaže restaurator konzervator Grzegorz Rodak koji je zajedno sa kolegom Josipom Marićem i tehničarom restauratorom Sinišom Marićem iz licencirane sinjske tvrtke "Ars Restauro" obavio detaljne radove restauracije i sanacije crkve.

Oslici iz 15. stoljeća su klasične freske, a u tri preostala oslika riječ je o suhozidnoj tehnici secco. Tvorci najstarijih fresaka nisu se potpisivali pa je autorstvo gotovo nemoguće utvrditi.

Restauratorskim radovima prethodili su istražni radovi koje su proveli konzervatori Željko Bistrović i Radovan Oštrić, uslijedila je građevinska sanacija crkve kojoj je zbog vrlo lošeg statičkog stanja prijetilo urušavanje.

Tijekom 2010. godine izvršena je homogena imobilizacija oslika, a 2011. godine povraćeni su transferirani segmenti da bi se tijekom ove godine nanijeli fini slojevi žbuke te retuširao oslik iz 15. stoljeća, a očistio onaj iz 13. stoljeća.

U crkvi je također pronađen glagoljski grafit na starijem čakavskom narječju hrvatskog jezika s početka 16. stoljeća u kojem se spominje pop Martin Ambrožić.

Svake je godine za ove radove Ministarstvo kulture izdvajalo od 80 do 100 tisuća kuna, dok je Općina Cerovlje sudjelovala sa simboličnim udjelom prema mogućnostima skromnog proračuna, kaže općinski načelnik Emil Daus.

Posljednji zahvat koji se tijekom ove i iduće godine planira je sanacija trijumfalnog luka nad svetištem. (Napisao i snimio A. DAGOSTIN)  - GO02195250.jpg Grzegorz Rodak u Crkvi Svih Svetih u Gradinju  - GO02195249.jpg Glagoljski grafiti  - GO02195248.jpg Papa Siksto II.  - GO02195247.jpg Crkva Svih Svetih


Podijeli: Facebook Twiter