Gradi usred sezone i nitko mu ništa ne može

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Javljamo vam se s molbom da popratite goruci problem u turistickom Vrsaru. Racunamo da ce njegovo iznošenje u javnost biti od velike koristi buduci da pokušaji Opcine Vrsar da ga riješi svim raspoloživim pravnim sredstvima ne radaju plodom", stoji u e-mailu koji je stigao u Glas Istre.

Prema informaciji v.d. procelnika Opcine Vrsar Marina Grgete, u Ulici Rade Koncara, u centru mjesta i neposrednoj blizini marine, iza njene ulazne rampe, u jeku sezone aktivno je gradilište usprkos zabrani izvodenja gradevinskih radova, koju opcinska odluka o komunalnom redu propisuje od 15. svibnja do 30. rujna. Prekršitelji su investitor Jelovac naselje d.o.o. i izvodac radova G.P. Porat 18 d.o.o.

- Bucno je, prljavo, prolazi teška mehanizacija i susjedi se užasno žale, narocito iznajmljivaci privatnog smještaja, objašnjava Grgeta. Komunalni redar je 2. lipnja obavijestio investitora i izvodaca da odmah moraju prestati s radovima. Ponovio je to i 15. srpnja, ali bez rezultata, navodi Grgeta.

Zahtjev od 8. lipnja za odobrenje nastavka radova odbijen je zakljuckom nacelnika Franka Štifanica, a Opcina im je 18. srpnja izdala prekršajne naloge u iznosu od po 1.000 kuna te od 200 kuna odgovornoj osobi investitora - nekadašnjem poznatom košarkašu Vinku Jelovcu.

Dostavila je Opcina i rješenje o obustavi radova. Cetiri dana kasnije uslijedili su novi prekršajni nalozi s istim, najvišim propisanim iznosima. Pocetkom tjedna Grgeta je donio odluku o privremenoj regulaciji prometa sa zabranom prometovanja za teretna vozila teža od 3,5 tona vozila (uz izuzetak onih posebno oznacenih) dijelom Obale maršala Tita, od naplatnih kucica na ulazu u marinu do zgrade marine, sve do 30. rujna.

No, kako doznajemo od gradana, kamioni su prolazili i 2. kolovoza.

Na gradevinske radove su se žalili i gosti marine smješteni na prva dva pontona, doznajemo od Armida Geromette, clana uprave koncesionara, komunalnog poduzeca Montraker.

Investitor Vinko Jelovac kaže da zgradu sa 17 stanova i dva poslovna prostora na obiteljskom zemljištu radi pridržavajuci se zakona, prema važecoj gradevinskoj dozvoli u skladu s DPU-om luka Vrsar i bez izmjena originalnog projekta. Objasnio je da su s izgradnjom krenuli prije tri mjeseca, nakon šestomjesecnih zaštitnih arheoloških istraživanja koja još traju.

- Radi se o investiciji od tri milijuna eura, jednoj od trenutno najvecih na Jadranu, u kojoj sam vec zabilježio ogromne gubitke, buduci da se izdavanje gradevinske dozvole otezalo osam godina i na kraju su moji slovenski partneri odustali. Uredno sam platio sva davanja, pola milijuna kuna komunalnog doprinosa i 1,5 milijuna za arheološka istraživanja. Platio sam i kazne. Prema mojim saznanjima, ovdje nikome ne smetamo, u suprotnom bismo bili stali, kaže Jelovac. (K. FLEGAR)

CIJELI TEKST PROCITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE


Podijeli: Facebook Twiter