Gradi se zaštita od bujica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok se u novoj novigradskoj sportskoj dvorani, u potpunosti obnovljenoj nakon prošlogodišnje katastrofalne poplave, vec redovito održavaju treninzi, rekreacija, sportske i zabavne manifestacije, u njenoj neposrednoj blizini rade bageri. U tijeku je izgradnja druge faze novog sustava zaštite od poplava i vodenih bujica, projektirana za ucinkovitije reguliranje bujicnih tokova na slivnom podrucju od zone Vidal do mora, gdje su, osim dvorane, smješteni i Dom za starije i nemocne, škole, vrtici i ambulanta.

Buzetska Vodoprivreda kopa i betonira kanale na podrucju Laco od velikog parkirališta ispred dvorane do mora, ukupno duge cetiristotinjak, široke dva i duboke 1,3 metra, što bi trebalo biti dovršeno tijekom veljace. Za kompletiranje projekta trebat ce prekopati županijsku cestu Porec - Novigrad, što je ostavljeno za nakon novogodišnjih blagdana. Zahvat je vrijedan približno dva milijuna kuna, a financiraju ga Hrvatske vode.

Za prethodnu je fazu, ukljucujuci kanal, spuštanje visine parkirališta i takozvanu retenciju s potpornim zidom, odnosno prostor koji može skupiti veliku kolicinu vode i zatim je postupno otpuštati u sustav odvodnje, iz gradskog budžeta izdvojeno oko milijun kuna. Naknadno ce biti izgraden još jedan kanal uz Dom za starije i nemocne, cime ce sustav biti kompletiran.

Istovremeno su u izgradnji dvije pristupne prometnice za buduci stambeni dio zone Marketi, u kojoj je smještena i dvorana. Zasad je ugovorena prva faza, do asfalta, koja ukljucuje i postavljanje podzemnih instalacija za fekalnu i oborinsku odvodnju, vodu, struju i telefon te javnu rasvjetu do temelja za stupove. Radovi vrijedni 2,13 milijuna kuna povjereni su pulskoj Cesti, a trebali bi biti gotovi krajem sijecnja. (Napisala i snimila Kristina FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter