Gradi se vrtić u Ližnjanu i renovira se onaj u Jadreškima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Ližnjan između ostalih točaka dnevnog reda usvojen je i prijedlog proračuna za 2018. godinu. Načelnik Marko Ravnić naglasio je kako se ovim prijedlogom proračuna nastavlja s daljnjim ispunjenjem programa koji je prvenstveno usmjeren razvoju općine. Proračun za 2018. projektno je orijentiran te stavlja fokus na razvojne programe, na realne i ostvarive projekte, ali je ujedno i socijalno osjetljiv.

Nove ceste u Ližnjanu i u Šišanu

- Prije svega, želim se zahvaliti svima koji su svojim idejama, savjetima i primjedbama pridonijeli kreiranju ovog proračuna, a posebice brojnim mještanima čije smo prijedloge u što većem broju nastojali uvažiti, kazao je Ravnić.

- Izglasani proračun na kojeg nije bilo niti jednog amandmana, težak je 32 milijuna kuna, ciljani je proračun, u kojeg su na prihodovnoj strani unijete i sve stavke koje se odnose na mogućnost dobivanja sredstava iz EU fondova te natječaja ministarstava, kao i krediti koji bi se zatvarali tim sredstvima, kazao je Ravnić.

Dodao je da s obzirom da rezultati natječaja Fonda za ruralni razvoj još nisu objavljeni, bilo je potrebno stavke koje se odnose na gradnju vrtića u Ližnjanu, kao i rekonstrukciju vrtića u Jadreškima, treba uvrstiti i u ovaj proračun. Tu je još i prijavljeni INTERREG projekt naziva Wonderland koji se tiče šireg priobalja Monte Madonne, za koji je u proračunu predviđen iznos od oko milijun kuna za aktivnosti Općine Ližnjan.

Prihodi od komunalnog doprinosa planirani su u iznosu od 3,5 milijuna kuna a komunalna naknada u iznosu od 1,2 milijuna. Od ostalih kapitalnih projekata predviđena su sredstva za, gradnju i uređenje prve faze plaže Salbunić u Ližnjanu u iznosu od 1,4 milijuna, od čega je već dobiven iznos od 340 tisuća kuna od Ministarstva turizma. Iznos od 2,3 milijuna kuna predviđen je za izgradnju ceste naziva Europska cesta u Ližnjanu i ceste u Šišanu.

Novac za socijalu i studentske stipendije

Također, načelnik je istaknuo i nastavak uređenja i saniranja nerazvrstanih cesta i makadamskih putova u svim naseljima za što je predviđen iznos od oko 700.000 kuna te dodatnu ugradnju javne rasvjete u svim naseljima. Nastavlja se sa prijavljivanjem na natječaj Fonda za energetsku obnovu zgrada javne namjene. Nakon prijavljenog projekta energetske obnove vrtića u Šišanu, na natječaj Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, planira se prijaviti zgrada škole u Valturi te se planira dobava kanti za odvojeno prikupljanje otpada. U Jadreškima se planira gradnja dječjeg igrališta za što je predviđeno oko 560 tisuća kuna te gradnja igrališta i potpornog zida unutar dvorišta igrališta u Muntiću.

Osim kapitalnih projekata planirano proračunom je planirana i nabavka opreme za Vlastiti pogon kao i plaće zaposlenika Vlastitog pogona čime bi potencijalno moglo doći do ušteda odnosno ujedno i smanjenja potrebe za angažiranjem privatnika za obavljanje sličnih komunalnih djelatnosti. Proračun za 2018. godinu ima i vrlo izraženu socijalnu komponentu.

- Nastavljamo s jednokratnim pomoćima roditeljima za novorođeno dijete u predviđenom iznosu od 75.000 kuna, sufinanciranjem produženog boravka kao i boravka djece u dječjem vrtićima izvan Općine za što je ukupno predviđeno 1,9 milijuna kuna, kazao je Ravnić dodavši da Općina nastavlja i sa stipendiranjem studenata s ukupnim iznosom od 220.000 kuna.

Većina odluka donijeta jednoglasno

- Smatram da je godina koja je iza nas vrlo uspješna naročito po privučenim sredstvima iz otvorenih natječaja kao i po prijavljenim projektima za koje čekamo rezultate. Iznimno mi je drago što smo svi zajedno pokazali veliko zajedništvo čiju nužnost konstantno ističemo. Mještanima smo ponudili konkretne i provedive projekte te vjerujem da ćemo predviđenim proračunom konačno podignuti turizam i gospodarstvo na jednu višu razinu te time i sam razvoj naše općine što je naša temeljna zadaća, naglasio je Ravnić.

- Ono što me kao načelnika veoma veseli je da je velika većina odluka na vijeću donijeta jednoglasno i da smo kroz otvoreni dijalog i konstruktivne prijedloge stali na kraj nepotrebnim svađama i sjednicama kakve su nekada bile te vjerujem da zajedno u interesu svih naših mještana odgovorno nastavljamo dalje.

Od ostalih točaka dnevnog reda za istaknuti je donošenje odluke o donošenju urbanističkog plana uređenja Šišan Centar - Paštarni. (Cristian Bruno GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter