Gradi se sustav javne odvodnje aglomeracije Rovinj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Nakon što su prošlog tjedna započeli pripremni radovi na organizaciji gradilišta i provođenju prometnih rješenja, danas bi trebali krenuti iskopi za polaganje budućeg kolektora sanitarnih otpadnih voda. Konkretno, s iskopima krećemo u Rovinjskom Selu, i to u Ulici Velebić od kućnog broja 2 do 42. Također, startat ćemo i s izgradnjom spojnog kolektora Gripole-Rovinjsko Selo, koje bi trebalo započeti iz smjera Rovinjskog Sela, odnosno predjelom Duranka, saznajemo od direktora rovinjske Odvodnje Ognjena Pulića.

Još jučer je, zajedno s ekipom suradnika, iščekivao dolazak "teške" mehanizacije, odnosno za građane Rovinja onaj oku vidljiv dio posla koji se konkretno tiče same izgradnje sustava javne odvodnje aglomeracije Rovinj u sklopu EU projekta. Podsjećamo, riječ je o iznimno važnom projektu, kojeg je i sama Vlada Republike Hrvatske proglasila strateškom investicijom, a koji će u svojoj konačnici osigurati kućne kanalizacijske priključke za više od 7.000 stalnih stanovnika i sezonskih turista na novu mrežu odvodnje.

Riječ je o projektu vrijednom 224 milijuna kuna od kojih je iz EU fondova namaknuto 71 posto bespovratnih sredstava, odnosno u posljednjem desetljeću najskupljem i najznačajnijem zahvatu koji bi grad svete Eufemije i njegovo zaleđe trebao uvesti u 21. stoljeće. Osnovni razlog prolongiranja početka radova s proljeća, sada na ranu jesen, bio je u trima tužbama potencijalnih izvođača radova. Konačno, rješavanjem istih dobilo se i "zeleno svijetlo" za gradnju koje se do najsitnijih detalja, odnosno rokova valja ispoštivati. U protivnom, dobiveni bi se novac iz EU fondova, opet u EU fondove morao vratit.

Dakle, valja imati na umu da je riječ je o najvećem infrastrukturnom projektu grada Rovinja na kojem se radilo punih deset godina. U tom je vremenu dobiven velik broj dozvola i riješeno više od 600 imovinskih zahtjeva i prava služnosti. Uslijedilo je i dobivanje financijskih sredstva, a na javnom natječaju izabrani su izvođači radova i nadzora. Danas, pak kreću i zemaljski radovi koji bi, ukoliko sve bude teklo po planu, trebali biti izvedeni do 31. prosinca slijedeće godine. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter