Gradi se paralelna pristupna cesta za naselje Ilirija

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

U sklopu rekonstrukcije državne ceste D-66, odnosno dionice Šijana - Peličeti, u tijeku je i rekonstrukcija nekadašnje prometnice. Riječ je o radovima koji su uslijedili nakon što je dovršena prva faza puno obimnijih radova kada je izgrađena nova obližnja dvotračna prometnica koja se proteže duž Šijanske šume. Osim sadašnje rekonstrukcije nekadašnje prometnice, uz samu izgradnju novog sjevernog kolnika, nogostupa do skretanja za "crkvicu" u Šijani, premještanja pojedinih podzemnih instalacija te vodovodne mreže, fekalne odvodnje i javne rasvjete, izradit će se i paralelna cesta za naselje Ilirija, što je već jasno vidljivo i na terenu.

Uklonjena stabla

Nova prometnica služit će da se može doći do budućeg kružnog toka na skretanju za Konzum (bivši Merkator) i Mima namještaj. Kako saznajemo iz Hrvatskih cesta koje su investitor ovog projekta vrijednog oko 28 milijuna kuna, upravo ovih dana u tijeku je, uz rekonstrukciju sjevernog kolnika, priprema "pristupne ceste" Ilirije, zbog čega su s ruba prometnice uklonjena stabla.

- Paralelno s novim dvotračnim kolnikom gradimo pristupnu cestu za postojeće objekte u naselju čiji će vozači lokalnim ulicama moći do budućeg rotora "Mercator" i poslije kuda žele. Paralelna ceste potrebna je jer, kada dionica Šijana - Peličeti u cijelosti bude rekonstruirana, neće se više moći prolaziti iz naselja Ilirija na glavnu prometnicu zbog sigurnosti u prometu, kaže nam Ivan Davidović, voditelj pulske ispostave Hrvatskih cesta.

Uz izgradnju paralelne ceste zajednica izvođača radova Viadukt, GP Krk i Strabag trenutno da bivšoj prometnici za Peličete premještaju podzemne instalacije te izgrađuju 250 metara nove vodovodne mreže i fekalne kanalizacije.

S obzirom na kišovito vrijeme izvođači nisu krenuli sa skidanjem asfaltnog zastora na cijeloj dionici da ne bi podlogu prometnice pretvorili u blato, no, kaže Davidović, kako se krajem tjedna očekuje prestanak kiše, tako bi se i ovi radovi trebali intenzivirati.

Nova infrastruktura

- Nismo željeli skinuti sav asfalt upravo zbog kišnog razdoblja koje nas prati cijeli projekt, ali vjerujemo da će se uskoro vrijeme stabilizirati, a samim time i pojačati dinamika radova, zaključio je voditelj ispostave Hrvatskih cesta.

Dovršetkom novog južnog kolnika, kojim se nedavno počelo prometovati realizirano je, kako nam je Davidović rekao prošli tjedan, oko 70 posto građevinskih radova, dok druga faza radova koja se trenutno izvodi uzima preostalih 35 posto. Odnosno, odrađeno je već dvije trećine posla jer se u prvoj fazi odradio puno obimniji posao poput premještanja većine instalacija telekomunikacija, električnih instalacija te izgradnje oborinske odvodnje i potpornog zida, kao i zaštita od buke. U prvoj fazi je izgrađeno i polovica od dva predviđena rotora i to na skretanju za Konzum te na Peličetima (gdje će biti i pothodnik za okolne poljoprivrednike). Ostatak rotora odradit će se tijekom druge faze.

Prema najavama, druga faza radova trebala bi trajati dva mjeseca, odnsno do kraja godine, naravno, ukoliko vremenske prilike i opet ne pokvare planove, a izvođači radovi ponovno ne zatraže produženje rokova. No, glavni cilj projekta je, osim same rekonstrukcije i izgradnje nove prometnice, da se istovremeno ne remeti promet na ovom ulazu u grad. (Goran ROJNIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter