Gradi se novih 35 metara rive

Odmuljuje se nataloženi otpad (N. LAZAREVIĆ)
Odmuljuje se nataloženi otpad (N. LAZAREVIĆ)

Lučka uprava Pula nakon privremene stanke nastavila je s uređenjem dijela rive od Riječkog gata prema Velom Vrhu. Projekt koji je Lučka uprava pokrenula 2011. godine kada je izgrađeno 20-ak metara nove obale na tom potezu, imala je svoj nastavak svake iduće godine, a kako saznajemo od glasnogovornika Lučke uprave Zorana Peruška, trenutno se gradi dionica duga oko 35 metara. Izvođač radova je isti kao i do sada, riječka tvrtka Sun Adria d.o.o. koja odmuljivanjem uz obalu nastavlja graditi novu pulsku rivu.

Ova dionica, jer svaki metar nove obale košta sto tisuća kuna, koštat će 220 tisuća eura ili 1,7 milijuna kuna koje će financirati Istarska županija sredstvima pristiglim iz europskih fondova, te 1,6 milijuna kuna koje su zajednički izdvojili Lučka uprava Pula i nadležno Ministarstvo prometa, pomorstva i infrastrukture. Novi dio obale trebao bi se izgraditi u naredna tri mjeseca, kada će se stići do sveukupno stotinjak metara nove obale koliko je izgradila Lučka uprava u posljednje četiri godine.

Na novoj obali prvo se vadi mulj koji se stoljeće taložio u luci, te se nasipa i širi, odnosno postavljaju temeljni blokovi u dužini od 15 metara i ravna se cijelo područje. Odavno je poznato da pulskoj luci nedostaje operativne obale na koju bi mogli pristajati brodovi za čije dolaske iz sezone u sezonu postoji sve više interesa. Sada, polako, Pula takvu obalu dobiva. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter