Gradi se kanalizacijski sustav u Završju

Završje (M. MIJOŠEK/arhiva)
Završje (M. MIJOŠEK/arhiva)

U slikovitom Završju, mjestašcu u kojemu Općina Grožnjan zajedno s Istarskom županijom razvija model difuznog hotela, počela je izgradnja kanalizacijskog sustava s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda, financiranog sredstvima iz europskog IPARD programa.

Projekt je vrijedan 3,9 milijuna kuna, od kojih iz europske blagajne dolazi 2,93 milijuna, dok hrvatska država sudjeluje s 975 tisuća. Radovi su povjereni tvrtkama Vodoprivreda iz Buzeta i Almes - Eko iz Rijeke, a stručni nadzor provodi riječki Flum - Ing. Dovršetak je predviđen u prosincu.

Aktualnom su investicijom predviđene dvije faze, od kojih prva uključuje dva gravitacijska kolektora ukupne dužine do 1.169 metara, dva tlačna cjevovoda zajedno duga 81 metar i dvije kućne crpne stanice.

U drugoj fazi gradit će se uređaj za pročišćavanje otpadnih voda "Završje" i ispust dug deset metara. Izgradnjom ovog sustava bit će stvoreni ključni preduvjeti za daljnji razvoj naselja u kojemu danas stanuje tek 40-ak stanovnika i osigurana učinkovita zaštita izvorišta pitke vode, podzemnih voda i okoliša na širem području Završja.

U prvoj će fazi razvijanja modela difuznog hotela biti uključene napuštene kamene kuće u općinskom vlasništvu, koje vape za obnovom. Tehnička dokumentacija za projekt obnove objekata i uspostave modela difuznog hotela, vrijednog 31,03 milijuna kuna, pripremana je zadnje dvije godine. Istarska županija uložila je 772 tisuće kuna, a u veljači je projekt kandidiran za bespovratna sredstva iz strukturnih fondova EU-a. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter