Gradi se kanalizacijski sustav u slivu Butonige

Započela je izgradnja kanalizacije u Vrhu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Započela je izgradnja kanalizacije u Vrhu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

U selima u slivu akumulacije Butoniga, baš kao što su to činili nekad i njihovi preci, otpadne vode zbrinjavaju u septičkim jamama ili pak seoskom kanalizacijom, a potom "slobodnim padom", no to će ubrzo postati prošlost. Firma IVS - Istarski vodozaštitni sustav upravo je počela s izgradnjom sanitarne kanalizacije sustava Vrh.

Kristijan Jermaniš i Branko Majcan, članovi vijeća Mjesnog odbora Vrh, kažu da su Vrhuvci zadovoljni ovom investicijom. U velikom broju odazvali su se nedavnom sastanku s investitorom i izvođačem, koji su objasnili dinamiku radova. Jermaniš se nada da bi ove godine mogla početi i izgradnja kanalizacije Marčanegla te Šćulci - Paladini, također u slivu akumulacije Butoniga.

Izgradnju sanitarne kanalizacije sustava Vrh - kolektorske mreže naselja, ističe direktor IVS-a Darko Bratulić, izvodi Vodoprivreda Buzet, a ugovor o gradnji vrijedan je oko tri milijuna kuna bez PDV-a.

Sanitarna kanalizacija sustava Vrh sastavni je dio programa "Sustav javne odvodnje i pročišćavanja sanitarnih otpadnih voda u zonama sanitarne zaštite izvorišta vode za piće u Istarskoj županiji", čija je realizacija povjerena IVS-u, trgovačkom društvu sa sjedištem u Buzetu, koje je u vlasništvu gradova i općina Istre. U međuvremenu su Istarska županija i Hrvatske vode svoje udjele prenijele na jedinice lokalne samouprave.

Kolektorskom mrežom naselja obuhvaćena je uža jezgra naselja kao i novoizgrađeni dio Vrha, a ukupna dužina kanalizacijske mreže je 1.875 metara. Planirani rok izgradnje je sedam mjeseci, a počeo je teći sredinom studenog prošle godine uvođenjem izvođača u posao.

- U Vrhu se za sada radi samo mreža, dok će se u veljači raspisati natječaj za izgradnju pročistača koji će otprilike biti dovršen istovremeno s dovršetkom mreže, najavio je Bratulić.

U tijeku je i izgradnja sanitarne kanalizacije sustava Rudani. Izvođač radova kolektorske mreže naselja vrijedne 3,9 milijuna kuna je tvrtka Vladimir Gortan iz Pazina. Do sada je izvedeno oko 44 posto radova. Kolektorskom mrežom obuhvaćena su naselja Pohmani, Brnelići i Rudani, a ukupna dužina kanalizacijske mreže je 2.993 metra. U tijeku su i radovi na uređaju za pročišćavanje Rudani, vrijednom 4,4 milijuna kuna. Radove izvodi Međimurje graditeljstvo Čakovec. (piše G. ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter