Gradi se kanalizacija za Podmeju, Cerje i Grimaldu

Sjednica Vijeća općine Cerovlje (M. RIMANIĆ)
Sjednica Vijeća općine Cerovlje (M. RIMANIĆ)

Općinsko vijeće Cerovlja je bez rasprave prihvatilo izvješće o polugodišnjem izvršenju proračuna za tekuću godinu. Ukupni prihodi u cerovljanskom proračunu za 2016. godinu planirani su u iznosu od 6,7 milijuna kuna, a rashodi 10,5 milijuna kuna. Do sada je ostvareno 30 posto prihoda i 17 posto rashoda, rekla ja Romina Bašić, u općinskoj upravi zadužena za financije, pojasnivši kako se prihodi redovito više ostvaruju u drugoj polovici godine stoga je njihovo ostvarenje u skladu s planovima. No, rashodi se, za sada, na ostvaruju prema planovima jer još nisu raspisani natječaji za sredstva iz fondova EU. Iz tih je izvora općina Cerovlje planirala ostvariti četiri milijuna kuna za modernizaciju nerazvrstanih cesta i očuvanje kulturne baštine, istakla je Bašić.

Vijeće je nakon prihvaćanja izvješća o polugodišnjem izvršenju proračuna dalo suglasnost Istarskom vodozaštitnom sustavu za provedbu ulaganja u gradnju fekalne kanalizacije, te odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda za naselja Podmeja, Cerje i Grimalda. Uz to ovlastilo je općinskog načelnika za korištenje namjenskih sredstava Fonda za razvoj brdsko-planinskih područja za sanaciju odrona Gajani u iznosu od 250 tisuća kuna. Zapravo ovlastilo je načelnika Emila Dausa da s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU sklopi ugovor za korištenje sredstava osiguranih iz ustupljenog dijela poreza na dohodak ostvarenog na području općine Cerovlje za sanaciju spomenutog odrona.

Također bez rasprave prihvaćen je Projektni zadatak za izradu plana očuvanja i valorizacije područja sliva Pazinčice. Rasprava o ovom dokumentu održana je u lipnju u pazinskom Spomen domu, a na njoj su sudjelovali i cerovljanski vijećnici. Budući da su njihove primjedbe uvrštene u projektni zadatak rasprava je na sjednici općinskog vijeća izostala. Plan očuvanja i valorizacije područja sliva Pazinčice treba biti jedinstven dokument, s mogućnošću fazne realizacije da bi se, ne čekajući samo sredstva iz EU-fondova, osigurala realizacija pojedinih dijelova i iz potpora domaćih institucija. Zapravo, cilj je iznaći najpovoljnije rješenje za održivi rast, razvoj i poboljšanje kvalitete života svih stanovnika uz Pazinčicu.

Kada je na kraju sjednice predsjednik vijeća Ivan Jurada (IDS) otvorio točku vijećnička pitanja, pitanja nije bilo. Ponovivši: "Ima li pitanja? Muk je prekinuo Ivica Flegar (HDZ) zaključkom: "Znači da u općini sve štima". (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter