Gradi se 16 rotora i 60 km cesta

Poreč (M. MIJOŠEK)
Poreč (M. MIJOŠEK)

Hrvatske ceste tijekom ove i sljedeće godine ulažu više od 250 milijuna kuna u dvadesetak gradilišta u Istarskoj županiji - neka su već otvorena, a druga će to uskoro biti. Tim se novcem gradi 16 rotora, od kojih je najveći onaj u Šijani u Puli, vrijedan čak 64,3 milijuna kuna, čija bi gradnja trebala početi u siječnju. Obnavlja se 60 kilometara državnih i županijskih prometnica, a financira se i izrada projektne dokumentacije, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i nadzor nad pojedinim investicijama.

Dio tih zahvata je dovršen, veći dio kružnih tokova bit će u prometu do kraja godine, a ostalo u 2013., saznajemo od predsjednika Uprave Hrvatskih cesta, Porečana Eda Kosa.

Do sredine svibnja trebao bi biti dovršen veliki kružni tok u Šijani u okviru prve faze obilaznice Pule te dogradnja drugog kolnika na državnoj cesti do Mercatora.

Hrvatske ceste već sređuju imovinsko-pravne odnose za drugu dionicu od Mercatora do spoja na Istarski ipsilon, a tijekom iduće godine se očekuje početak radova.

U nastavku, kao plan za početak 2013., jest izraditi dokumentaciju za izgradnju dionice od rotora u Šijani prema Velom Vrhu. Kos dodaje da će dogodine HC napraviti projektnu dokumentaciju za obnovu prometnice od Vodnjana do Pule.

I Grad Pazin je pripremio projekte i sredio zemljište, pa i ondje, kod motela Lovac, niče kružni tok, uz rekonstrukciju državne ceste Pazin - Potpićan i lokalne ceste. Posao mora biti dovršen do Nove godine, a vrijedan je 4,5 milijuna kuna, saznajemo od Kosa. Hrvatske ceste trenutno rade projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju spojne ceste Istarskog ipsilona, od čvora Rogovići prema Lindaru.

Rovinjski će promet biti protočniji, jer će taj grad, prema planu ove državne tvrtke, dobiti čak tri rotora. Prvi, onaj u Ulici Stjepana Radića, vrijedan 3,2 milijuna kuna, u prometu će biti idući mjesec, a ostala dva bit će spremna za turističku sezonu 2014.

Poreč u Istri već ima status rekordera: kada se izgrade četiri rotora na kojima se sada radi imat će ih više od 20. Radi se o kružnim tokovima u Vrvarima na cesti Poreč - Pazin, onom kraj sportske dvorane Žatika, te velikom i malom rotoru u uvali Molindrio. Uz rekonstrukciju opasnog raskrižja u Bonacima, koja će početi vrlo brzo, sve to stajat će HC 25 milijuna kuna.

U tijeku je izrada projekta za raskrižje Žbandaj - Sv. Lovreč, koje je na popisu deset najopasnijih prometnih punktova u Hrvatskoj. Počeli su s izradom projektnog rješenja i za spoj naselja Baderna na državnu cestu Trst - Pula.

Plan Hrvatskih cesta za 2013. predviđa i izgradnju rotora na ulazu u Sv. Lovreč Pazenatički, jednog u radnoj zoni Štrpe kod Brtonigle, te jednog na ulazu u Buje. Za veliki kružni tok u Umagu, na ulazu u grad iz pravca Novigrada i Buja, u tijeku je izbor izvođača radova.

I Buzet će uskoro pustiti u promet kružni tok na ulazu u grad. Na državnoj cesti Buzet - Roč, u tijeku je temeljito uređenje kolnika u dužini od 8,9 kilometara, dok će HC u 2013. početi izradu projektne dokumentacije za obilaznicu Buzeta u duljini od 1,2 kilometara. Spomenimo i da je završena temeljita obnova kolnika od mjesta Vranje do Tunela Učka.

Što se istočne obale Istre tiče, u tijeku je gradnja velikog kružnog toka u Koromačnu, koji će biti dovršen do kraja veljače. Kos ističe da se izrađuje i projektna dokumentacija za sanaciju dionice u dužini od dva kilometara kod Kršana. (Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter